Press release from Companies

Published: 2024-09-25 12:15:43

AB Igrene: AB Igrene har hållit samrådsmöte med Länsstyrelsen i Dalarna inför ansökan om miljötillstånd för produktion av vätgas och karbon i Siljansringen

AB Igrene avser att under hösten 2024 ansöka om miljötillstånd hos Länsstyrelsens Miljöpröv-ningsdelegation, MPD, för att uppföra en demonstrationsanläggning för tillverkning av vätgas och karbon genom kall pyrolys av Siljansringens icke-fossila metan.

En ansökan till MPD om tillstånd enligt Miljöbalken skall föregås av ett samrådsförfarande som det Igrene nu genomfört. Igrene har informerat om den verksamhet som planeras i anslutning till bolagets produktionshål för metangas inom det så kallade Morafältet. Här vill Igrene  tillverka vätgas och karbon genom kall pyrolys av metan.

Med den teknik Igrene har tillgång till genom samverkan med SEID AS i Norge kan denna vätgasproduktion ske mycket energieffektivt och utan miljöpåverkan. Här uppstår ingen koldioxid.

Vid detta möte med Länsstyrelsen deltog även expertrepresentanter för Mora kommun och Region Dalarna. Mötet var konstruktivt och Länsstyrelsen är välvilligt inställd till att ta emot ansökan och behandla densamma.

Härefter följer samråd med allmänheten i Mora, diverse myndigheter och andra berörda.

För ytterligare information kontakta:

Mats Budh, VD

mats.budh@igrene.se

+46 70 650 62 26

Om Igrene

AB Igrene vill utvinna klimatneutral karbon (rent kol, i olika fasta former) och vätgas från kolväten i Siljansringen. Bolaget har tillgång till teknik för konvertering av metangas till vätgas och karbon med olika strukturer. Denna metod för produktion av vätgas sker med minimal energiförbrukning och skapar inga växthusgaser. Siljansringen är resultatet av ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Det är Europas största meteoritkrater och Igrene har upptäckt gasfyndigheter på flera platser runt kratern.  Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market sedan 2014 och har drygt 3 300 aktieägare.

Se www.igrene.se

Läs mer hos Cision
Read more about AB Igrene