Published: 5/7/2019 2:15:17 PM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Idogen AB: Nextcell Pharma och Idogen har kopplingar med studier, mer information om sammanslagning imorgon - vd

Nextcell och Idogen aviserade i slutet av april att bolagen för diskussioner om en sammanslagning av de båda verksamheterna. Bolagens aktier, som båda är noterade på Spotlight Stock Market, är handelsstoppade sedan beskedet och bolagen har varit fåordiga om bakgrunden till samtalen.

- Vi kommer att återkomma med mer information innan börsens öppning imorgon, så jag vill inte gå in på mer detaljer i nuläget. Men vi är ju två cellterapibolag inom autoimmuna sjukdomar och det finns kopplingar med Protrans och våra studier, säger Nextcells vd Mathias Svahn till Finwire.

Nextcell utvecklar läkemedelskandidaten Protrans för behandling av autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tillstånd samt att motverka avstötning vid organtransplantation. Bolaget har en pågående klinisk studie med inom typ I-diabetes igång. I februari tidigare i år hade tio patienter inkluderats i studien och fem patienter behandlats.

Idogen utvecklar tolerogena cellterapier som baserar på dendritceller och fokuserar på blödarsjuka, reumatoid artrit och transplantation. Bolagets utvecklingsprogram mötte ett bakslag i januari tidigare i år och drabbades av förseningar med omkring sex månader. Sedan dess har bolaget utvärderat olika metoder för att ta fram sina tolerogena cellterapier.

Parallellt med cellterapiutvecklingen har Nextcell biobanken Cellaviva där man kan spara stamceller från navelsträngsblod och navelsträngsvävnad. I början av april meddelade Nextcell att bolaget därutöver skulle lansera en ny tjänst där vuxna kan spara stamceller från fettvävnader i biobanken. Bolaget uppgav då att det hade diskussioner med potentiella partners för att ta fram en helhetstjänst, men det var inte Idogen som åsyftades, påpekar Mathias Svahn.

- Diskussionen med Idogen handlar om ett sammangående. När det gäller fettvävnad och stamceller handlar det om en partner om hur vi når ut med vår tjänst till speciella kunder, säger han och tillägger:

- Det är två olika diskussioner. Där handlar det om ett samarbete och inte om ett sammangående.

Read more about Idogen AB