Published: 8/14/2020 3:06:10 PM

This is a news from the news agency Direkt Disclaimer


Direkt about Absolicon Solar Collector AB: RAMAVTAL GÄLLANDE FÖRSÄLJNING AV PRODUKTIONSLINA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Absolicon har tecknat ett ramavtal med Pelktec Company om försäljning av en produktionslina för solfångaren T160 i Ghana. Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till 40 till 50 miljoner kronor plus månatlig licensavgift om 4 procent och försäljning av komponenter.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget uppskattar förnärvarande att försäljningsvärdet av avtalet ligger i nedre delen av intervallet 40 till 50 miljoner kronor.

Vidare beskriver ramavtalet de separata avtal som skall upprättas i processen. Absolicons intäkter från försäljningen kan inordnas i tre grupper: förvärv av linan, licensintäkter och intäkter från materialförsäljning.

Produktionslinan är av samma modell som Absolicon har i Sverige och som bolaget redan levererat till Sichuanprovinsen.

För rättigheten att tillverka T160 under Absolicons immaterialrättsliga skydd, ta del av framtida produktutveckling och använda Absolicons varumärke utgår månatlig licensavgift om cirka 4 procent på försäljningsvärdet.

Produktionslinan i full produktion tillverkar på ett skift 50 megawatt solfångare (100.000 kvadratmeter) per år med försäljningsvärde på mellan 200 och 250 miljoner kronor vilket med en 4 procentig licensavgift skulle innebära cirka 8 miljoner kronor per år i licensintäkt, skriver bolaget.

Absolicons uppskattning är dock att det tar tid innan Pelktec utvecklat solvärmemarknaden för industrier i regionen så att de volymerna kan uppnås.

Vid full produktion behöver produktionslinan köpa material för 100 till 150 miljoner kronor per år där 20 till 30 procent av inköpen kan komma att gå genom Absolicon och resterande del från lokala underleverantörer. Utfallet för Absolicon beror i viss utsträckning på resultatet av Absolicons pågående materialsatsning.

Ramavtalet föreskriver de övergripande principerna för de separata avtal som skall upprättas, och vilka steg som skall tas innan ett bindande avtal för förvärv av produktionslinan kan tecknas.

Om Pelktec inte skulle uppfylla sina åtaganden i varje steg förlorar de rätten att genomföra förvärvet och har då möjlighet att få tillbaka en del av köpeskillingen, dock aldrig för Absolicons kostnader.

Förhandlingarna inför undertecknandet av ramavtalet beskrivs som det gått fort och samarbetet är fortfarande i ett tidigt skede, enligt bolaget.

Diskussioner har just inletts om de första pilotinstallationerna av T160 i Ghana. Nu sker mer detaljerad kontraktsskrivning. Betalning sker steg för steg på samma sätt som vid den tidigare försäljningen av produktionslinan till provinsen Sichuan.



                    
                

Read more about Absolicon Solar Collector AB