Published: 7/8/2022 10:46:56 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about NFO Drives AB: NFO Drives ökar intäkterna men vänder till förlust i andra kvartalet, helårsprognos kvarstår

Industribolaget NFO Drives redovisar ökande intäkter under andra kvartalet 2022 jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet visade förlust mot föregående periods vinst. Bolagets prognos om en omsättningsökning om minst 20 procent för helåret kvarstår.

Nettoomsättningen steg 28,7 procent till 11,2 miljoner kronor (8,7).

Rörelseresultatet blev -1,1 miljoner kronor (0,5).

Resultatet före skatt var -0,9 miljoner kronor (0,4).

Resultatet efter skatt blev -0,7 miljoner kronor (0,3).

Efterfrågan på bolagets produkter fortsätter att vara mycket god men det ansträngda komponentläget gjorde att planerade leveranser under kvartalet inte kunde genomföras. Bruttomarginalen var avsevärt lägre än bolagets målsättning. Detta förklaras av fortsatt starkt stigande komponent- och transportkostnader samt engångskostnader i samband med övergång till NFO Sinus Optimal. Dessutom belastas resultatet av planenligt stigande utvecklingskostnader, vilka fortsätter att tas direkt via resultaträkningen, samt kostnader för marknadsföring av nya produkter.

- Vi har under de senaste tolv månaderna löpande genomfört prishöjningar och en ny höjning är offentliggjord med effekt från 1 juli. På basis av den information vi fått från våra leverantörer, bedömer vi att ett förbättrat leveransläge först uppnås om ett år. Även om vi hittills varit på efterkälken med att höja priserna börjar vi nu att få en ökad vana vid att hantera situationen, kommenterar vd Johan Braun i delårsrapporten.

- Omvärldsutvecklingen fortsätter att göra mig ödmjuk för att göra några längre prognoser. Förutom störningar i leveranskedjan med vidhängande galopperande prishöjningar tillkommer nu risken att genomförda och planerade räntehöjningar får en avkylande effekt på efterfrågan. Men med det stora antalet förfrågningar vi får, genomförda och planerade investeringar i nya produkter samt bolagets Tysklandssatsning är vår prognos att försäljningen under andra halvåret kommer att bli högre än under första halvåret och även i jämförelse med motsvarande period förra året. Vår prognos om en omsättningsökning om minst 20 procent för helåret kvarstår därmed, fortsätter Johan Braun.


NFO Drives, Mkr Q2-2022 Q2-2021 Förändring
Nettoomsättning 11,2 8,7 28,7%
Rörelseresultat -1,1 0,5
Rörelsemarginal 5,7%
Resultat före skatt -0,9 0,4
Nettoresultat -0,7 0,3

Read more about NFO Drives AB