Published: 10/1/2021 8:15:12 AM

This is a news from the news agency Direkt Disclaimer


Direkt about Genetic Analysis AS: MIKROBIOM OCH SJUKDOM I SIN LINDA-GENETIC ANALYSIS VD(OMS)

(Omsändning inför fredagens handelspremiär. Skickades första gången den 13 september. Lägger till teckningsutfall)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Genetic Analysis är ett norskt diagnostikföretag specialiserade inom mikrobiom-diagnostik. När bolaget nu ska noteras föll valet på Spotlight Stock Market i Stockholm.

"I det här speciella segmentet som vi arbetar i, mikrobiom-diagnostik, känner vi att det finns en större förståelse i investerarmiljön i Sverige. Vi har redan stora probiotikabolag i Sverige. Det finns många andra bolag inom samma område", sade vd Ronny Hermansen i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

https://youtu.be/CMQqdbYOGPQ
image

Bild: Ronny Hermansen, vd för Genetic Analysis, intervjuas av Nyhetsbyrån Direkts reporter Adam Wahlfeldt.

Bolaget grundades 2008 och säljer en produkt som heter GA-map Dysbiosis test som identifierar obalans mellan bra och dåliga bakterier i tarmfloran hos patienter med Irratable Bowel Syndrome (IBS). Just nu pågår arbetet med att utveckla nya biomarkörer för GA-map som ska göra det möjligt att använda plattformen för att ge en bättre behandling till patienter med Inflammatory Bowel Desease (IBD) eller andra diagnoser så som typ 2-diabetes. Enligt bolaget är GA-map det enda instrumentet i dag som jämför patienternas resultat över tid.

Marknadspotentialen bedöms som stor då 73 miljoner människor i USA och Europa lider av IBS och IBD, samtidigt som allt fler läkemedelsaktörer lanserar potentiella mikrobiomförändrande läkemedel, vilket skapar ett ökat behov av rutindiagnostik.

Mikrobiom-området spås enligt bolaget en årlig tillväxt på 22 procent och väntas uppgå till 1,7 miljarder dollar 2027. För närvarande görs det cirka 500.000 diagnostiska tester i Europa och USA per år. Målsättningen för bolaget är att teckna avtal med laboratorier och ta andelar av de tester som görs i nuläget, men även att utveckla nya biomarkörer och expandera geografiskt.

"Det viktigaste på kort sikt är att få laboratoriekunder att installera vår plattform. Många av dessa kunder har stora volymer så vi behöver inte så många kunder. Vidare är det geografisk expansion och längre fram blir det viktigt att vi kan leverera nya markörer som har stor potential. Och så är det självklart viktigt att läkemedelsbolagen kommer med sina preparat för det kommer att öka behovet av diagnostik", säger Ronny Hermansen.

Vilka ser du som de största riskerna?

"Mikrobiom och länken mellan sjukdomar är fortfarande i en tidig fas. Det är mycket spännande, men det är klart att när man arbetar med något som är så pass tidigt så kan det uppstå förseningar i läkemedelsbolagens produktutveckling som kan påverka diagnostiken och att få de godkända i marknaden eftersom det är nytt", säger Ronny Hermansen.

Inför noteringen gjorde Genetic Analysis en nyemission av units på 60 miljoner kronor.

Teckningskursen i erbjudandet på 78 norska kronor per unit bestående av tio aktier och sex teckningsoptioner, motsvarande cirka 7:80 norska kronor per aktie, värderar bolaget till 134 miljoner norska kronor före kapitaltillskottet.

Bolaget hade inför erbjudandets lansering erhållit teckningsförbindelser på motsvarande 80 procent av erbjudandet.

Emissionen tecknades till 165 procent och bolaget tillfördes 1.200 nya aktieägare.

Sedermera Fondkommission är rådgivare åt bolaget i samband med noteringen.

Första handelsdag på Spotlight är fredagen den 1 oktober.


Read more about Genetic Analysis AS