Reports

Published: 2018-10-31 08:30:00

Consensus Asset Management AB: Delårsrapport januari - september 2018

Finansiell information

Juli - september, koncernen

- Koncernens rörelseintäkter för perioden uppgick till 10,7 Mkr (13,3).
- Rörelseresultatet uppgick till -1,9 Mkr (2,9).
- Resultat per aktie uppgick till -0,21 öre (0,29).

Januari - september, koncernen

- Koncernens rörelseintäkter för perioden uppgick till 42,6 Mkr (42,8).
- Rörelseresultatet uppgick till 1,6 Mkr (13,9).
- Resultat per aktie uppgick till 0,11 öre (1,39).


VD:s kommentar

Tredje kvartalet har haft god utveckling trots att omsättningen sjönk något under kvartalet till 10,7 Mkr (13,3) och resultatet efter skatt till -1,6 Mkr (2,2).

Bolagets totala intäkter minskade något under kvartalet, jämfört med Q3 2017, vilket till sin helhet kan hänföras till utebliven resultatbaserad ersättning för Consensus Småbolag. Bolagets övriga intäktsdelar såsom depåarvoden, aktiecourtage och försäkringsintäkter fortsätter sin positiva utveckling vilket på lång sikt är en positiv faktor. Försäljningen av strukturerade produkter ligger kvar på samma nivå som under 2017.

Resultatpåverkande förändring

Bolaget har under året ändrat sitt erbjudande för försäljning av strukturerade produkter. Den intäkt bolaget erhåller ingår fortfarande i redovisade rörelseintäkter. För att få en högre transparens mot regelverket i MIFID II återbetalar vi dock delar av den erhållna intäkten till kund om strukturen får en kortare livslängd än den avtalade. Det kan exempelvis röra sig om förtida inlösen eller om kunden väljer att sälja sin placering. För att klara dessa eventuella återbetalningar har bolaget ackumulerat per 30 september reserverat 6,2 Mkr. Reserveringen har en direkt resultatpåverkande effekt och utan den så skulle bolagets rörelseresultat för årets första nio månader således vara 6,2 Mkr högre. Posten kommer framöver att öka eller minska beroende av hur bolagets totala utestående stock av strukturerade produkter utvecklas.

Förvaltat kapital

I takt med att vi anställt fler kapitalförvaltare så är den fortsatt enskilt viktigaste parametern för att bedöma bolagets framtida potential inflödet av nytt förvaltat kapital. Vi kan på den punkten konstatera att vi i rask takt fortsätter att ta in nya kunder och därmed nytt kapital. Vi passerade per 30 september en miljard kronor i nytt kapital för 2018 och totalt cirka 4,8 miljarder kronor sedan satsningen påbörjades 2016.

Nya fonder

Vad gäller nya produkter så har vi från Finansinspektionen fått klartecken att starta förvaltningen av två nya specialfonder. Consensus Sverige Select och Consenus Global Select. Båda fonderna kommer att ha en hållbar inriktning med fokus på aktiv handel och med en något mer koncentrerad portfölj av innehav, normalt 20 - 30 bolag per fond. Consensus Sverige Select kommer att söka sina investeringar av hållbara aktier på samtliga listor i Sverige. Fonden saknar begränsningar vad gäller företagens storlek eller börsvärde. Consensus Global Select söker som namnet säger sina hållbara bolag på marknader utanför Sverige. Fonderna är "seedade" via institutionellt kapital. Planerad första handelsdag för båda fonderna är 1 november 2018.

Världens börser har primärt efter kvartalets utgång uppvisat en högre volatilitet med fallande kurser som följd. Ur ett affärsmässigt perspektiv är fallande kurser kortsiktigt positivt men kan också leda till en mer avvaktande hållning från kunderna. Vi ser med spänd förväntan an vad sista kvartalet har i sin vagga.

Patrik Soko
Verkställande direktör



Läs mer hos Cision
Read more about Consensus Asset Management AB