Reports

Published: 2019-02-28 08:30:00

Consensus Asset Management AB: Bokslutskommuniké 2018

Finansiell information

Oktober - december, koncernen
- Koncernens rörelseintäkter för perioden uppgick till 16,7 Mkr (14,4).
- Rörelseresultatet uppgick till 1,1 Mkr (2,1).
- Resultat per aktie uppgick till 0,11 öre (0,18).

Januari - december, koncernen
- Koncernens rörelseintäkter för perioden uppgick till 59,3 Mkr (57,0).
- Rörelseresultatet uppgick till 2,7 Mkr (16,0).
- Resultat per aktie uppgick till 0,22 öre (1,57).

VD:s kommentar
Under kvartalet så har vi trots en orolig marknad klarat av att leverera både ökad omsättning och ett positivt rörelseresultat, vilket är glädjande. Omsättningen steg under fjärde kvartalet med 15,8% till 16,7 Mkr (14,4). För helåret ökade omsättningen med 4,0% till 59,3 Mkr (57,0) dock föll rörelseresultatet till 2,7 Mkr (16,0) på grund av lägre rörliga intäkter, ökade avsättningar och reserveringar i samband med försäljning av strukturerade produkter samt ett stort antal nyrekryteringar. Den underliggande verksamheten utvecklades klart positivt med stigande intäkter inom samtliga delar inom kapitalförvaltningen vilket inkluderar aktiecourtage, fasta förvaltningsarvoden, försäkringsintäkter och strukturerade produkter.

Årets sista kvartal bjöd på mycket volatila fallande börser och tillgångspriser, stigande räntor, politisk oro i USA och Storbritannien samt slutligen en första räntehöjning från Riksbanken. Stora händelser leder till en något mer avvaktande hållning bland kunderna vilket främst visar sig i form av lägre courtageintäkter. Vi som bolag utnyttjade den volatila marknaden genom att emittera strukturer med klart attraktiva villkor för våra kunder. Föreslagna strukturer inom strukturerade produkter mottogs mycket väl och var därför en klart bidragande orsak till kvartalets goda omsättning. Givet den goda försäljningsvolymen inom strukturerade produkter ökade även de ovan nämnda reserveringarna under kvartalet med 2,7 Mkr till totalt 8,9 Mkr för helåret. Reserveringen innebär en kostnad, negativ resultatpåverkan, och är en viktig parameter i analysen av vårt resultat jämfört med föregående år. Reserveringen tillkom under 2018 som ett led i bolagets ambition att möta MIFID II-regelverket. Den bedöms inte öka i samma takt och påverka resultatet i lika stor utsträckning under 2019, men variationen mellan kvartalen kan komma vara stor.

Vi deltog även i en större fastighetsemission riktad mot nyproduktion av hyresbostäder. Intresset bland våra större kunder var stort. Transaktionen gav en positiv engångseffekt om cirka 2,5 Mkr. De fasta förvaltningsintäkterna ökade marginellt under kvartalet medan rörliga intäkter i princip helt uteblev under kvartalet. De rörliga intäkterna för 2018 hamnade cirka 9,5 Mkr lägre jämfört med 2017. De fasta intäkterna ökade cirka 27% under 2018. Fallande börskurser, OMXSPI -14% under kvartalet, bidrog till att ökningstakten avtog under årets avslutande kvartal. Kundtillströmningen var fortsatt god under fjärde kvartalet med flera nya, stora konton.

Bolaget ser arbetet med att attrahera nya kunder och därmed öka det förvaltade kapitalet som den klart viktigaste parametern för tillväxt. Under 2018 ökade det förvaltade kapitalet med ca 1,4 miljarder kronor, vilket får anses vara en tillfredsställande nivå.

Under kvartalet startade vi även våra två nya fonder. Consensus Sverige Select och Consensus Global Select. Fonderna har en hållbar inriktning och utgör en framtida viktig pusselbit i att upprätthålla en stabilare intäktsmodell och erbjuda ett lättillgängligt förvaltningsalternativ till alla typer av kunder. Båda fonderna har även utdelande klasser anpassat för institutioner.

Efter kvartalets utgång har vi rekryterat ytterligare två personer som ska bidra till kapitalförvaltningsaffären. Anställningarna påbörjas i slutet av första kvartalet 2019 och avser tjänster på huvudkontoret i Mölndal.

Till sist vill jag tacka alla medarbetare som bidragit till bolagets framgångsrika utveckling och alla kunder som dagligen ger oss förtroendet att sköta och bevaka deras finansiella intressen.

Patrik Soko
Verkställande direktör



Läs mer hos Cision
Read more about Consensus Asset Management AB