Reports

Published: 2019-02-28 10:04:15

Fastout Int. AB: Bokslutskommuniké 2018

VD har ordet

2018 var året då jag som grundare av bolaget åter trädde in i rollen som VD. Det gångna året har varit händelserikt och bitvis utmanande. Glädjande är då att vi fortsatt märker att vårt VR-koncept skapar ett mycket stort intresse för FastOuts unika erbjudande, både inom Sverige och från utländska intressenter och kunder.

När jag blickar tillbaka till i höstas och det vägval vi då stod inför känner jag att vi har valt helt rätt strategi. Att välja att nå positivt kassaflöde före en ny finansiering för fortsatt expansion känns sunt för FastOut. Vår strategi är att initialt växa organiskt och nå lönsamhet innan vi åter växlar upp till en aggressivare tillväxt. Överlag har vi ett positivt momentum med populära produkter. Vi är övertygade om att den mest spännande resan är den vi har framför oss.

Under det gångna kvartalet och efter dess utgång har vi säkrat två viktiga samarbeten och återförsäljaravtal med Zentuvo i Finland och med Inviso i Norge. Båda är marknadsledare inom sina respektive områden och gör omkring 50 000 unika bostadsfotograferingar per år. Vi räknar med att börja se de första effekterna av avtalen de närmaste månaderna. Återförsäljare är ett kostnadseffektivt sätt att hitta nya kunder på marknader där vi inte har egen personal.

En viktig händelse under 2018 var vår närvaro i USA. Vi utvärderade marknaden på plats och mappade upp stora delar av Los Angeles med 360° helikoptervyer. Potentialen är enorm och vi ser att det finns ett stort intresse för våra tjänster. Med den nya lönsamhetsstrategin kommer vi dock att avvakta med en eventuell skarp lansering i USA tills vi uppnått ett antal milstolpar på befintliga marknader.

Ser vi till hela 2018 är det framförallt några ytterligare punkter jag vill lyfta:

  • Vi anpassade vår plattform till VR-glasögonen Oculus Go och därmed för massmarknaden. Det resulterade också i ett samarbete med Sveriges största bostadsmäklare Fastighetsbyrån, som nu kan visa VR-tourer på ett banbrytande sätt. De första tjänsterna görs i Fastighetsbyråns utlandsverksamhet i Spanien och Portugal.
  • Vi lanserade en ny global modell som suddar ut landsgränserna och ger en bra skalbarhet på sikt. Vi har en bit kvar till bästa användarupplevelse men vi tror starkt på lösningen.
  • Vi mappade upp Gran Canaria och Costa Blanca med tusentals 360°-vyer.

I Sverige och Norden går vi in i en mer aktiv del av året när våren kommer och drönaruppdragen ökar. FastOuts unika 360° fotograferingar växer kontinuerligt och vi är marknadens största aktör.

Ser vi till hela 2018 års ekonomiska utfall presterar vi en omsättningsökning på 47 procent och landar på en nettoomsättning på 6,3 miljoner kronor. Rörelseresultatet förbättras samtidigt med mer än 3 miljoner kronor och stannar på minus 4,1 miljoner kronor.

Det sista kvartalet stärker vår tro på den nya lönsamhetsstrategin. Resultatmässigt uppfyller fjärde kvartalet 2018 våra förväntningar med en nettoomsättning på 1,6 miljoner kronor och ett kraftigt förbättrat resultat som landade på minus 0,8 miljoner kronor. Det är mer än en halvering av förlusten på strax under 2 miljoner kronor för samma period 2017. Det är också ännu ett tecken på att vi snart är på rätt sida av lönsamhetsstrecket. Vi ser ingen anledning att ändra vår ambition om att nå ett positivt kassaflöde under första kvartalet i år.

Håkan Lindgren, Verkställande Direktör FastOut Int. AB


Finansiell översikt

KONCERNENS FINANSIELLA ÖVERSIKT FÖR KVARTAL 4 2018

Nettoomsättningen uppgick till 1,6 MSEK (1,6)

Totala intäkter uppgick till 1,8 MSEK (2,2)

Rörelseresultatet uppgick till -0,8 MSEK (-2,0)

Periodens resultat uppgick till -0,8 MSEK (-2,0)

Resultat per aktie uppgick till -0,01 SEK (-0,03)

Siffror inom parentes avser kvartal 4 2017.


KONCERNENS FINANSIELLA ÖVERSIKT FÖR JANUARI - DECEMBER 2018

Nettoomsättning uppgick till 6,3 MSEK (4,3)

Totala intäkter uppgick till 7,4 MSEK (6,6)

Rörelseresultatet uppgick till -4,1 MSEK (-7,3)

Periodens resultat uppgick till -4,1 MSEK (-7,3)

Resultat per aktie uppgick till -0,06 SEK (-0,11)

Siffror inom parentes avser perioden januari - december 2017.

ANTAL AKTIER

Bolaget har per 2018-12-31, 67 383 588 aktier.

FÖRSLAG TILL UTDELNING

Styrelsen föreslår att utdelning inte lämnas för verksamhetsåret 2018. Bolaget har som ambition att i framtiden lämna utdelning till aktieägarna.

KOMMANDE RAPPORTER

Delårsrapport ett 2019     2019-04-26

Delårsrapport två 2019    2019-08-30

Delårsrapport tre 2019     2019-10-31

ÅRSSTÄMMA

Årsstämma planeras till den 16 maj 2019 i Bolagets lokaler på Humlegårdsgatan 22 i Stockholm. Årsredovisningen kommer att finnas tillgänglig på Bolagets och Spotlights hemsidor från den 25 april 2019.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER RAPPORTPERIODEN (2018.01.01 - 2018.12.31)

? FastOut lanserade i januari en ny global modell för drönarpiloter.

? I början av februari lanserade FastOut en konsumentprodukt där det blir möjligt att köpa högupplösta stillbilder från FastOuts bildbank.

? FastOuts kunder i Spanien kan sedan i april exponera sina VR-tourer på Schibstedägda bostadssajten Habitaclia. Habitaclia är en av de ledande bostadssajterna i medelhavsområdet med omkring 5,5 miljoner besökare varje månad.

? FastOut lanserade i april tre nya produktsidor för att öka den digitala försäljningen.

? FastOuts tidigare VD Alexander Greidinger kommer att leda bolagets nästa steg med att utvärdera en USA-satsning. Därför lämnade han posten som VD den 1 juni i år. Storägaren och tidigare VD:n Håkan Lindgren tar över VD-rollen.

? FastOut har fått i uppdrag av Åre 2019 AB att leverera 360° drönarvyer och VR-tour av Åre by och VM-arenan.

? FastOut har fotograferat stora delar av Los Angeles med tusentals 360°-vyer.

? FastOuts kunder i Spanien kan exponera sina VR-tourer på Spaniens största bostadsportal, Idealista

? FastOut gör VR-tourer i Facebooks Oculus Go med Fastighetsbyrån Utland

? FastOut tecknade återförsäljaravtal med Zentuvo, som är Finlands ledande leverantör av fototjänster

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER RAPPORTPERIODENS UTGÅNG

? FastOut tecknade avtal med Sveriges största marknadsplats för kommersiella fastigheter, Objektvision

? FastOut tecknade återförsäljaravtal med Inviso, som är Norges ledande leverantör av foto och kommunikationstjänster till fastighetsbranschen

För ytterligare information, kontakta:
Thomas Edselius, styrelseordförande FastOut,  +46 (0)730 911 211



Denna information är sådan information som FastOut Int AB är skyldig att offentliggöra enligt
EU:s marknadsmissbruksförordning. Information lämnades, genom styrelsens försorg, för
offentliggörande den 28 februari 2019.



Läs mer hos Cision
Read more about Fastout Int. AB