Reports

Published: 2019-11-28 13:34:42

ECOMB AB: Kvartalsredogörelse juli-september 2019

Styrelsen och verkställande direktören i ECOMB AB (publ) får härmed avge

följande kvartalredogörelse för det tredje kvartalet 2019.

Några viktiga punkter:

  • Förbättrat resultat under Q3 och helåret 2019
  • Överenskommelsen på Martinique
  • Genomförd crowdfunding-kampanj med dotterbolaget Ocean Recycle
  • Affärsmöjligheter inom biobränslekonvertering - nytt segment

Tredje kvartalet

  • Nettoomsättningen under tredje kvartalet uppgick till 924 TSEK (336 TSEK )
  • Resultatet efter finansiella poster 625 TSEK ( -608 TSEK )
  • Resultat per aktie 0,33 SEK ( -0,05 SEK )

Perioden januari-september 2019

  • Nettoomsättningen januari-september uppgick till 1 973 TSEK (2 511 TSEK)
  • Resultatet efter finansiella poster -250 TSEK (-1 622 TSEK)
  • Resultat per aktie: -0,13 SEK (-0,14 SEK)
  • Antal aktier: 18 846 002st ( 11 477 886st)
  • Eget kapital -288 TSEK (-2 091 TSEK )
  • Likvida medel vid periodens utgång inkl. kortfristiga placeringar: 48 TSEK

(22 TSEK)

Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år


Orderstocken kvartalsvis under 2017-2019

Orderstocken** minskade under Q3 jämfört med Q2, vilket kan hänföras till överenskommelsen på Martinique.

**Redovisningen av orderstocken baseras på ordervärden i projekten minus fakturerade belopp under resp. kvartal

Verksamheten under Q3

Ekonomi

Bolagets nyhet den 11 november 2019 angående Martinique-projektet, där en 3-parts överenskommelse slutits mellan ECOMB, slutkunden ALBIOMA och vår beställare ACBoilers, stärker vår finansiella ställning. Tillsammans med nya order från England, med stora förhoppningar om följdorder, och Frankrike har kassasituationen också förbättrats, men är fortsatt ansträngd. Minskade personalkostnader (uthyrning av personal samt frivilliga löneavståenden) och överenskommelsen på Martinique resulterade i ett starkt Q3 – en vinst på 625 TSEK jämfört med -608 TSEK under motsvarande period 2018.

Helårsresultatet förväntas därför bli rejält mycket bättre jämfört med föregående år (-3253 TSEK 2018). Den lyckade crowdfunding-kampanjen med Ocean Recycle gav dotterbolaget en plattform att stå på inför den fortsatta expansionen. Värderingen av Ocean Recycle, där ECOMB AB efter crowdfunding-kampanjen äger 97%, kommer också att förbättra ECOMBs balansräkning.

Projekt

Överenskommelsen på Martinique

Vi har lyckats nå en överenskommelse för vårt projekt på Martinique i Västindien och vår första leverans någonsin till en ny panna. Redan 2013-11-12 publicerade vi nyheten om det ”Första steget i ny panna” samt den 2014-01-09 nyheten om tecknande av ett ”Letter of Intent” med den italienska panntillverkaren Macchi, för en leverans av ett Ecotube-system till en biobränsleeldad panna. Då var målsättningen att enheten skulle driftsättas i slutet av 2015. ACBoilers, ett systerföretag till Macchi inom Sofinter-gruppen, övertog det formella ansvaret senare under 2014. Den biobränsleeldade (träpellets från USA och lokalt biobränsle) pannan på 120 MWth är utrustad med 4 Ecotuber för att öka verkningsgraden och minska utsläppen, framförallt av NOx, från pannan. Projektet har i omgångar försenats p.g.a. allt från lokala strejker till orkaner, helt utanför vår kontroll. Vår beställare ACBoilers har nu även justerat rökgassystemet, vilket gör att det går att elda bagasse (restprodukten från närliggande sockerrörsodling). Vi kommer att åka över i december och äntligen få köra igång Ecotube-systemet, intrimning och prestandaprov planeras vara slutförda under Q1 2020.

Överenskommelsen innebär att;

- Återstående summa i kontraktet, 2,8 MSEK av totalt ca 22 MSEK, kommer att faktureras i olika rater under perioden Q3 2019 – 30 april 2020

- Vi har utnyttjat klausulen om ”Direkt betalning” i fransk lagstiftning, vilket innebär att ECOMB som underleverantör till ACBoilers kommer att få direkt betalt av slutkunden ALBIOMA istället för från ACBoilers

- Garantiperioden för utrustningen har skrivits ned p.g.a. förseningen av projektet, den omfattar nu endast själva Ecotuberna och utgår redan under Q1 2021

Videofilmning i Jönköping

Under hösten fick vi en mindre beställning från Jönköping Energi. I princip alla pannor som eldas med fasta bränslen som biobränslen, kol och avfall har någon form av reningsutrustning efter själva eldstaden. Om inte metallytorna i konvektionsdelen är rena från beläggningar minskar värmeöverföringen till ångsystemet och man förlorar verkningsgrad i anläggningen.

Jönköping Energi ville kontrollera hur effektivt dessa delar gjordes rent med den installerade vattensotningsutrustningen. Vi fick i uppdrag att kontrollera detta med vår egenutvecklade videokamera, en servicetjänst vi har i vår produktportfölj.

Konkret NOx-projekt offererat till OEM-bolaget

Samarbetet med OEM-bolaget (Original Equipment Manufacturer) i England har resulterat i en konkret projektmöjlighet. Vi har som underleverantör i en konkurrensutsatt upphandling offererat våra förslag till lösningar för att reducera NOx-utsläppen från två stora kolpannor i Europa, dels med ett specialanpassat Ecotube-system för maximal garanti och dels med ett mer konventionellt system kopplat till ett mindre garantiåtagande. Det konventionella systemet är en lågpris-variant som bygger på s.k. Mini-Ecotuber, där urea eller ammoniak injiceras från väggarna med en ”twin-fluid”-teknik och inte från centrala positioner (Ecotuber) inne i eldstäderna. Detta medför att vi inte behöver ett separat kylsystem och även hela injiceringen blir enklare och billigare, dock till priset av sämre prestanda. Upphandlingen kommer att ske under Q1 och vi ser framåt med stor förväntan på ett förhoppningsvis positivt utfall.

Dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB 

Dotterbolaget Ocean Recycle bildades 2018 – en milstolpe i ECOMBs historia.

Affärsidén är att utveckla och sälja ett nytt koncept till våra nya kunder, i det korta perspektivet kommuner/länsstyrelser/vattenvårdsförbund m.fl. i Sverige. Produkten är syresättningsprojekt till fasta eller rörliga priser för insjöar (t.ex. dricksvattentäkter) och havsområden (t.ex. vikar av Östersjön), som drabbats av övergödning och negativa konsekvenser i form av syrefria bottnar. I ett lite längre perspektiv finns inga geografiska gränser, rent vatten är ett gigantiskt globalt problem som måste lösas.


Marknaden och behovet av vår teknik är på sikt mycket stort. Försämrat dricksvatten, övergödda sjöar och hav är ett gigantiskt globalt problem, redan idag finns en marknad när det gäller dricksvattnet, men den stora potentialen ligger i de stora havsområdena, till exempel Östersjön, som inom en mycket snar framtid måste åtgärdas. Det internationella forskarnätverket BalticStern har genomfört en studie där man utredde kostnaderna för att skapa ett friskt Östersjön. Studien visar att kostnaden för att åtgärda Östersjöns problem ligger på mellan 21–26 miljarder SEK per år.


Tekniken handlar om en mobil injicering av syre i bottenvattnet med hjälp av s.k. mikrobubbelteknik. Adelsmärket för vår nya tekniska lösning genomsyras av ett 100%-igt miljötänk, de förnyelsebara energikällorna sol och vind utgör basen i vårt system. Båten drivs sakta fram i 2-3 knop med trustkraften (seglingskraften) från vindturbinen samtidigt som genererad el (tillsammans med solceller ombord på båten) kan utnyttjas för drift av syresättningsaggregatet. Eventuellt överskott lagras i batterier. Se vår film, klicka på länken;

https://www.dropbox.com/s/o8qmnkrpwijj8ob/Ecomb%20Ocean%20Recycle%20v%206-HD%201080p%2025mbps%20MPEG-4.mp4?dl=0


Kapitaliseringen av Ocean Recycle inleddes under försommaren med en Crowdfunding-kampanj tillsammans med FundedByMe. Efter stängning den 30 september 2019 hade Ocean Recycle fått 78 nya aktieägare som tillsammans bidragit med ett kapitaltillskott på 600.600 kr, motsvarande 60.600 st nya aktier. Registreringen av bolagets ökade aktiekapital beräknas kunna ske hos Bolagsverket före årsskiftet. Ocean Recycle ansvarar tillsvidare själv för aktieboken, info om detta kommer att skickas ut till alla nya aktieägare under december 2019.

Kontakter och möten med såväl nya större investerare som industriella samarbetspartners har fortsatt under hösten och vi återkommer med ytterligare info så snart något materialiserats.


Strategin är att först lyckas i den mindre skalan, verifiera enbart den mobila syresättningstekniken i en svensk insjö och/eller vik av Östersjön – ett Demoprojekt med en konventionell båt. Parallellt kommer tester att genomföras i Bråviken. Kontakter med ett 10-tal kommuner har redan tagits och resultaten har understrukit det stora intresset av att hitta en miljövänlig lösning på övergödningsproblematiken till rimliga pengar. LOI tecknat med Burgsviken på Gotland. Offerter på allt från förstudier, karteringar av syrehalter och bottendjup till rena syresättningsprojekt är idag på gång. De första stegen mot nya affärer ute på den nya marknaden är tagna.

Visionen är att etablera oss på hemmamarknaden och sen sikta mot en ledande position på den globala marknaden med en kostnadseffektiv teknisk lösning.

Fler patent, där nya idéer om kompletterande innovationer redan idag är i sin linda, kommer att stärka bolagets IPR, öka bolagets värde och göra oss ännu intressantare internationellt


Marknad

Zero Waste Cities – nytt initiativ i Kina

Industrialiseringen och den snabba urbaniseringen i Kina har lett till stora problem. Den kinesiska regeringen tog i april 2019 fram en övergripande plan ”Zero Waste Cities”, med målet att förbättra avfallshanteringen, från sortering till slutomhändertagande av olika avfalls/restproduktströmmar. I den första fasen kommer 11 städer att ingå som ett pilotprojekt.

Miljöföretag i Norden är kända för sina tekniska lösningar och ligger i framkant inom avfallsområdet på världsmarknaden. IVL (Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning) anordnade under hösten ett seminarium i Kina där representanter från nordiska företag i branschen fick möjlighet att presentera sina produkter. ECOMB hade blivit utvalda inom området rökgasrening

.

Ny affärsmöjlighet inom hantering av biobränslen

Vi har fått en initial förfrågan om att delta i upphandlingen och lämna anbud på flera större projekt när det gäller konvertering till biobränslen. Projekten handlar om att byta ut kol mot olika typer av biobränslen, där hanteringen av bränslet är det centrala. Hanteringen omfattar hela kedjan från mottagning och lagring till matning in i pannorna. Vi har tillsammans med våra partners i Frankrike, England och Polen samt industriföretag från USA och Sverige gjort överenskommelser om att bilda ett konsortium för dessa projekt. Kompetensen inom vår grupp är tveklöst stark och vi har även haft initiala kontakter med potentiella finansiärer för att stärka upp även den finansiella sidan.

Händelser efter periodens utgång

Trouble-shooting i norra England

ECOMB har fått en första order från det engelska OEM-bolaget. Man är involverade i ett projekt där beställaren ej har kunnat köra den nya biobränsleeldade pannan på full effekt. Vår roll handlar om att se över förutsättningarna för att SNCR (Selective Non Catalytic Reduction)-systemet ska kunna fungera på full effekt. Ett mindre konsultuppdrag som kan ge följdaffärer, färdigställande under Q4.

Ny beställning från SUEZ

Vi har fått en beställning från Econotre i sydfrankrike, en uppgradering av Ecotube-systemet. Anläggningen ligger utanför Toulouse och Econotre är ett dotterbolag till SITA, som i sin tur ägs av den inom avfallsområdet världsledande koncernen SUEZ.
Ecotube-systemet installerades i de två avfallseldade pannorna redan 2005, här har vi uppnått ett av de allra bästa resultaten – minskade NOx-utsläpp med över 60% med bara luft.
Ingen tillsats av kemikalier som ammoniak eller urea!
Ordervärdet uppgår totalt till 0,4 MSEK och leveransen kommer att ske under Q1 2020.  

ALMIs Innovationslån till ECOMB Ocean Recycle AB

ALMI beviljade för en tid sedan Ocean Recycle ett Innovationslån på 300.000 SEK. Lånelöftet var kopplat till ett krav på 100% motfinansiering, vilket infriades i samband med att Crowdfunding-kampanjen stängde och utbetalningen av lånet kunde då verkställas.

Kommande rapporter

  • Bokslutskommuniké den 28 februari 2020.

Denna kvartalsredogörelse har inte blivit granskad av bolagets revisor.

Södertälje den 28 november 2019

ECOMB AB (publ)

Göran Ernstson                                                              Ulf Hagström

(Styrelseordförande)                                                      (VD)

För ytterligare information, kontakta:

Ulf Hagström VD ECOMB AB (publ)

Telefon: 08 - 550 125 50

E-post: ulf@ecomb.se

Denna information är sådan information som ECOMB AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 28 november 2017.

Kort om ECOMB AB (publ):

ECOMBs kärnverksamhet är att sälja och leverera tekniska lösningar, företrädesvis det egenutvecklade Ecotube-systemet, för att förbättra prestanda och minska utsläpp, t.ex. kväveoxider (NOx), från fastbränsleeldade pannor inom fjärrvärme- och industrisektorn på den internationella marknaden. I dotterbolaget Ocean Recycle ska vindturbiner utnyttjas för framdrift av fartyg, samtidigt som genererad el utnyttjas för selektiv syresättning av övergödda sjöar och hav med döda bottnar. ECOMB grundades 1992 och har ca 1000 aktieägare. Aktien är noterad på Spotlight Stockmarkets lista. Bolaget är lokaliserat i Stockholms län.

Läs mer hos Cision
Read more about ECOMB AB