Press release from Companies

Published: 2019-12-12 08:00:00

Ortoma AB: Prestanda i världsklass med hjälp av Artificiell Intelligens

Ortoma har i den senaste versionen av Ortoma Treatment Solution, OTS 4, introducerat stöd av artificiell intelligens (AI). Systemet minskar drastiskt tidsåtgången för att genomföra pre-operativ planering av höftimplantat i 3D, något som skapat stort intresse för bolagets världsunika lösning. 

Vid utvecklingen av den senaste versionen av Ortoma Treatment Solution (OTS) har prestanda varit ett fokusområde. Med OTS 4 genomförs en automatiserad AI-analys som ligger till grund för den pre-operative planeringen. Analysen tar inte mer än ca 30 sekunder och inkluderar förslag på lämpligt implantat och dess optimerade position. Kirurgen kan sedan genom ett enkelt och intuitivt arbetsflöde korrigera och verifiera resultatet, något som inte tar mer än några minuter. Detta kan jämföras med andra system, som kan ta upp till 30 minuter för att genomföra samma process. 

Linus Byström, vd, kommenterar: ”Uppdateringen av OTS med stöd av AI överträffar våra högt ställda ambitioner. En pre-operativ planering i 3D nu kan göras väsentligt snabbare än tidigare. Vi ser att det medverkar till att kirurgen konsekvent uppnår optimalt resultat vid behandlingen av patienten.”

OTS 4 med stöd av AI är CE-märkt för den Europeiska marknaden, och operationer där systemet använts har genomförts i Sverige. Bolaget har en plan för att ansöka om marknadsgodkännande i USA och utvalda länder i Asien. En prioritering mellan länder är pågående. 

Ortoma Treatment Solution™ - noggrann planering och precis kirurgi. 

För mer information, vänligen kontakta:

Ortomas vd Linus Byström eller styrelseordförande Gunnar Németh
e-post: info@ortoma.com

Ortoma AB utvecklar operationssystem för planering och positionering av implantat vid höftleds-, knäleds- och ryggkirurgi. Syftet med bolagets operationssystem, Ortoma Treatment SolutionTM (OTS) är att göra det möjligt för kirurgen att inför operation med stor precision mäta och planera i 3D för placeringen av ett ledimplantat och under operation på ett optimalt sätt positionera implantatet i patienten. Ortomas operationssystem syftar till att ge ett bättre operationsutfall för patienten, med färre komplikationer och färre efterföljande operationer - och därmed bättre långtidsöverlevnad av implantat. Ett andra syfte är att skapa ett system som enkelt kan integreras i de processer och rutiner som idag används vid operationer - och därmed öka effektiviteten. Ortoma har cirka 1 600 aktieägare och bolagets B-aktie är noterad på Spotlight Stock Market. Globalt genomförs mer än 7,5 miljoner ortopediska ingrepp varje år där OTS kan komma användas inom höftleds-, knäleds- och ryggkirurgi. I Sverige genomfördes föregående år cirka 42 000 ingrepp inom höftleds-, knäleds- och ryggkirurgi.

Läs mer hos Cision
Read more about Ortoma AB