Published: 4/21/2022 8:15:52 AM

This is a news from the news agency Direkt Disclaimer


Direkt about Lovisagruvan AB: PRODUKTIONSPLAN 40.000 TON 2022

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lovisagruvans produktionsplan för 2022 siktar mot 40.000 ton (37.034).

"Möjligheter till ökad produktion och framför allt en nu klart högre metallprisnivå skapar, liksom förbättringar i sorteringsprocessen, förutsättningar för en fortsatt god resultatutveckling", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Osäkerheten om de för resultatet så viktiga metallpriserna kvarstår dock, särskilt för andra halvåret. Men drygt hälften av zinkproduktionen är prissäkrad på "en mycket tillfredsställande prisnivå", heter det.

Rysslands angrepp på Ukraina utgör den största osäkerhetsfaktorn även om den kortsiktiga effekten blivit stigande metallpriser och USD-kurs, noterar Lovisagruvan.

Under första kvartalet redovisas, för moderbolaget, intäkter från malmleveranser om 17,2 miljoner kronor (13,7). Gruvresultatet, vilket är rörelseresultatet av själva gruvproduktionen före avskrivningar, blev 9,3 miljoner kronor (1,7).

Inom kvartalet har en båtlast om 4.251 ton malm levererats till Boleslaw i Polen. Föregående år levererades två båtlaster om sammanlagt 8.849 under samma period.

Produktionen av malm var betydligt under den planerade och uppgick till 7.408 ton (9.008), skriver bolaget.

Under kvartalet sorterades 3.297 ton malm (7.506), beroende på att den nya sorteringsanläggningen levererades i februari och driften i den gamla då avbröts. Med den nya anläggningen som beräknas komma i drift i maj kommer den dubbelt så stora kapaciteten att innebära att eftersläpningen tas igen.

"Trots den lägre kvantiteten ökade intäkterna. Det berodde främst på den väsentligt högre metallprisnivån men även klart högre metallhalter i den levererade malmen. En viktig faktor var även en retroaktiv intäkt avseende decemberleveransen 2021 som hade högre slutpriser men framför allt högre metallhalt än som preliminärfakturerats", skriver Lovisagruvan.

Kassaflödet från verksamheten var -0,3 miljoner kronor (2,8). Likvida medel uppgick till 2,7 miljoner kronor vid kvartalets utgång.



                    
                

Read more about Lovisagruvan AB