Press release from Companies

Published: 2020-02-13 08:45:00

Cline Scientific AB: Påbörjar tester på levande tumörceller från patientbiopsier

Mölndal, Sverige (13 februari 2020)
Cline Scientific har börjat testa diagnostik-prototypen för metastaserande cancer på levande tumörceller från cancerpatienter. Testerna tar företaget ett steg närmare kliniska relevansstudier av den slutliga produkten

Tumörcellerna kommer från biopsier tagna från patienter med godartade och elakartade tumörer. Clines prototyp has visat lovande resultat när det kommer till att särskilja godartade från metastaserande tumörceller i de pre-kliniska försöken på standardiserade cellinjer.

Att testa på levande material från patienter för att se hur cellerna beter sig är ett nödvändigt tekniskt steg för att företaget skall kunna initiera kliniska relevansstudier av cancerdiagnostikprodukten. Cline har påbörjat ett samarbete med forskare inom kliniska studier på ett svenskt sjukhus och har nu tillgång till högteknologisk cellhantering vilket möjliggör säkra transporter av biopsier samt extraktion av levande celler.

I samband med starten av testerna på levande tumörceller så expanderar Cline sitt cell-laboratorium med en avdelning dedikerad för kliniskt utvecklingsarbete. Cline lägger nu fokus på att ta produktutvecklingen vidare till kliniska tester för att generera relevant patientdata.

"Äntligen har vi kommit fram till skedet där samtliga fyra relevanta områden som är nödvändiga för att påbörja den kliniska utvecklingsfasen i projektet är på plats! Patientmaterial och data från kliniken, ett fullutrustat cell-laboratorium med rätt kompetens, transport och hantering av biopsier och en robust prototyp för analysarbetet. Alla dessa faktorer måste konvergera för att påbörja utvärdering av vår produkt i klinisk miljö och nu har vi kommit dit! Vi ser fram mot att ta projektet vidare och siktar på att vara färdiga med de initiala testerna under 2020." säger Patrik Sundh, VD

Mer om Cline Scientific

Cline Scientific utvecklar avancerad cancerdiagnostik och stamcellsterapier. Bolaget genomför utvecklingsprojekt inom dessa områden via samarbeten med läkemedelsföretag och akademiska forskningsinstitutioner på global basis. Fokus på projekt inom diagnostik för metastaserande cancer samt utveckling av stamcellsterapier har valts eftersom Clines nanoteknologi här erbjuder nya lösningar på hittills olösta svårigheter. Bolagets unika, patenterade teknologi används i cellbaserade produkter och processer för att driva Life Science projekt till och genom klinisk fas.

Cline Scientific AB  

Argongatan 2C
431 53  Mölndal

Telefon: 031-387 55 55 
E-post: info@clinescientific.com 
Hemsida: www.clinescientific.com

Läs mer hos Cision
Read more about Cline Scientific AB