Press release from Companies

Published: 2022-04-13 11:26:41

Zoomability Int AB: VD-brev inför påsken

Även om vintern kom tillbaka förra veckan är nu våren här i de flesta delar av landet. Årstid och väder spelar dock ingen större roll när det gäller Zoomability. Vi jobbar alltid på för att utveckla bolaget – och detta även om det ibland dröjer lite mellan våra PM – vilket påpekats av en del aktieägare.

Ny VD, JV i Kina och Zoom Stick är bara några av de saker jag vet att ni vill höra mer om. Visst, men det kommer lite längre ner i texten. För först kommer det viktigaste, och det är vårt interna arbete för att kunna producera och leverera de betydligt större volymer av Zoom Uphill® som vi räknar med framöver nu snart är slutfört. Det är en hel del jobb som alla lagt ner på detta under ledning av vår COO Peter Thelin.

Det som ligger närmast i tiden, och där vi räknar med en extra ökad försäljning är förutom Sverige också Norge och Italien. En stor marknadssatsning från 23 april till slutet av juli kommer ske i Italien via vår distributör Greenova. De samarbetar med olika företag och UNESCO för att göra Italien till ett bättre turistland för personer med funktionsvariationer. Satsningen innebär att de kommer att arrangera 1-2 dagars Zoom-testning med 5 Zoom Uphill® på olika platser – allt från Dolomiterna i norr till ”The Wally of Seven Temples” på Sicilien i söder. Vi på Zoomability kommer också vara med på några av dessa. 

Gällande Norge så kommer vi att testa Zoom Uphill mot rullstolsdirektivet EN12184. Det är ett krav för att få vara med i den upphandling som NAV nu ska genomföra och gäller hela Norge. Vi började processen redan i mars med det ackrediterade certifieringsorganet RISE i Borås. Om Zoom Uphill inkluderas i NAV-upphandlingen finns det en rad potentiella kunder vi direkt kan leverera till under Q3 och Q4. Det certifikat vi kan få från RISE kommer också vara viktigt för flera andra marknader när det gäller ersättning från försäkringar och myndigheter.

När det gäller Sverige kommer vi att delta i en rad olika aktiviteter runt om i landet. Det är främst i samarbete med RG-Aktiv och Active Life Foundation, men också andra såsom Skärgårdsresor & Event i Haninge, WillUt och Parasport Värmland. Vi har redan genomfört flera event under februari-mars, och nu förra veckan deltog vi med Active Life Foundation på SkiStar Winter Games uppe i Lindvallen. Ett mycket välorganiserat arrangemang där hela sverigeeliten i utförsåkning och flickor och pojkar i U14 och U16 tävlade. Under de tre dagarna var det ett dryga 50 tal som testkörde Zoomen – alla med ett leende på läpparna. Den femfaldige världscupvinnaren i slalom Thomas Fogdö och den 30-falldige olympiamedaljören i paraskytte Jonas Jacobsson fanns i vår monter i målområdet. 

På bilden syns Thomas Fogdö och Active Life Foundations ordförande Jan Sandberg

För övrigt håller vi nu på att lasera konceptet ZoomCamp 2.0. Det går ut på att olika utomhusattraktioner via Wasa Kredit kan hyra en eller flera Zoomar, och i sin tur göra så att även rullstolsburna ska kunna ta sig fram enkelt och säkert där det annars inte går. Det kan vara allt ifrån skidanläggningar till djur- eller nöjesparker. En win-win både för anläggningarna och de rullstolsburna.

Tyvärr har vi haft sämre försäljning i USA än vad vi räknat med. Vi ser det dock som temporärt då det kan härröras till efterdyningar av coronan då McCabe Outdoor Mobility drabbades extra hårt. Tragiskt gick också den person hos dem som drev Zoom USA bort i slutet av 2021. Vi kommer dock sätta in extra resurser från vår sida och har stora förhoppningar på att få fart på verksamheten i hela Nordamerika, vilket också innebär Kanada där vi nu utvärderar en distributör.

Rörande rekrytering av ny VD pågår alltjämt processen, dock är det viktigt att det blir rätt. Tills dess processen konkluderas kommer jag att fortsätta som VD och driva bolaget framåt. En glädjande nyhet är att styrelsen kommer föreslå Fredrik Källgren som ny styrelseledamot i Zoomability Int AB på bolagsstämman i juni. Innan dess kommer han att adjungeras till styrelsen. Fredrik har bred erfarenhet från att utveckla mindre bolag samt djup branscherfarenhet från bland annat Permobil.   

Våra diskussioner kring ett JV i Kina har pågått för fullt de senaste månaderna. Vi har möten 1-2 gånger i veckan och en affärsplan är nu klar som ska presenteras för de delstatsregeringar som vi vet via tidigare kontakter är intresserade. Coronasituationen i Kina ligger dock som ett konstant hot över oss när det gäller tidsplanen. Från ena dagen till den andra kan den förändras. Vi kan därför inte säga när vi har allt klart. Förhoppningsvis kommer vi kunna sätta igång verksamheten i Q4.

Slutligen när det gäller Zoom Stick så håller man nu på med att slutföra arbetet med prototyp 3. Det är fortfarande vissa fördröjningar beroende på att beställda komponenter inte kunnat levererats, men innan sommaren ska den vara klar för testkörning. Om vi är nöjda kommer det dock ta till någon gång nästa år innan vi har den tillgänglig för försäljning.

Så några slutord av Tomas Fogdö apropå jämförelsen med en motoriserad fyrhjuling och Zoom Uphill. ”När jag kommer körande på en ATV tittar folk lite argt efter mig. När jag kommer med min Zoom så vänder man sig om och ler”.

Önskar alla en Glad Påsk!

/Pehr-Johan
 

För mer info kontakta:

Pehr-Johan Fager
VD Zoomability Int AB

pj@zoomability.com
0709-203961 

Om Zoomability Int. AB (publ) 

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC (såsom konkurrenterna Permobil, Otto Bock och Pride) och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen. 

Läs mer hos Cision
Read more about Zoomability Int AB