Reports

Published: 2022-05-19 08:11:04

Zoomability Int AB: Zoomability Int AB - Rapport Q1-2022


 

VD kommentar Q1 2022

Även om omsättningen ökade med 31 % under första kvartalet 2022, jämfört med motsvarande period förra året, är vi inte nöjda – vi kan betydligt bättre. Vi har en mycket konkurrenskraftig produkt som adresserar en stor och växande marknad. Men tyvärr har vi levt i en mycket orolig omvärld de senaste två åren, vilket gjort det svårt att expandera i den takt vi räknat med.

Början av Q1 2022 såg lovande ut, men omicron, den nya mer smittsamma varianten av SARS-CoV-2, gjorde att smittotalen i covid-19 ökade dramatiskt. Rekordsiffror noterades i de flesta länder under februari/mars trots hög vaccinationsgrad. Och så 24 februari startade den ryska invasionen av Ukraina, vilket också påverkade världsekonomin på många olika sätt.

Internt har vi i alla händelser uträttat en hel del under Q1 som vi kommer att ha glädje av under 2022 och åren som kommer. Vårt strukturkapital har stärkts och vi har arbetet med en 5-årig affärsplan för Kina har tagits fram tillsammans med vår partner Ruigu Robotics, som vi skrev ett LoI med efter sommaren 2021 kring att bilda ett JV.

Vi ser kinamarknaden som viktig ur flera perspektiv som kan ge en ordentlig fart på både försäljningen och lönsamhet. Intressant är att den satsning som generellt nu görs i Kina inom hälso- och sjukvård också tar hänsyn till personer med funktionsvariationer. President Xi Jinping har också kallat dem för “a group with special difficulties that require extra care and attention”, och att “no disabled person should be left behind.De utgör enligt statskontrollerad media ca 85 miljoner personer.

Det stora problemet med Kina just nu är deras coronapolicy med nolltolerans. Vad som utspelats i Shanghai de senaste månaderna och nu delvis också i Peking och andra städer kan drabba vilken storstad som helt med allt vad det innebär. Och för oss kan det innebära förseningar i vår planerade expansion, och detta oavsett om vi startar ett JV eller inte då flera av våra leverantörer är kinesiska. Vi har dock förberett oss genom lageruppbyggnad i Sverige och beställningar av kritiska komponenter för att vi minimerar risken.

Världsläget har för övrigt gjort det allt viktigare att ha bra interna processer och inköpsrutiner för att inte riskera stopp i inköps-, produktions- eller utleveranskedjan. Dessa är också viktiga delar i vårt strukturkapital, men brist på komponenter har tyvärr ändå drabbat oss, vilket bidragit till förseningar i produktionstakten.

Under Q1 har vi arbetat med att ta fram nödvändiga underlag som krävts av RISE i Borås för vår testning enligt EN12184 (rullstolsdirektivet). Det är en mycket omfattande testning. Den är viktig då man i vissa länder behöver den för att kunna få Zoom Uphill® som kostnadsfritt hjälpmedel – som exempelvis Norge.

Trots att omvärldsfaktorerna har gjort att kostnaderna för ett flertal komponenter och frakter har ökat betydligt är vi optimistiska. Vi har jobbat med ett kostnadsbesparingsprojekt under Q1, och vet att vi kan få betydligt bättre marginaler när vi ökar produktionsvolymerna. Detta delvis i år, men främst 2023 och framåt beroende på att ledtiderna är så pass långa som 6-12 månader för olika komponenter.

När det gäller den svenska marknaden har vi under Q1 i Sverige utvecklat samarbetet med RG-Aktiv, och andra samarbetspartners, genom att genomföra några mindre event i vinterväglag. I början av april var vi också uppe i Sälen på SkiStar Winter Games och visade upp Zoomen i Active Life Foundations monter tillsammans med Thomas Fogdö (med flera världscupssegrar i slalom) och Jonas Jakobsson (med 30 OS-medaljer i paraskytte). Ett dryga 50-tal personer testade också Zoomen i tuffa förhållanden, -7° och snö/blåst. Däribland ledande personer från SkiStar.

Vi har också återupplivat konceptet ZoomCamp till ZoomCamp 2.0. Det innebär att vi i samarbete med Wasa Kredit ger utomhusattraktioner möjligheten att hyra Zoomar för att öka tillgängligheten för rullstolsburna personer eller andra som har svårt att ta sig fram på egna ben. Vi håller nu på att rekrytera en säljare som ska bearbeta den svenska marknaden.

Slutligen kan jag meddela att vårt projekt Zoom Stick, dvs den terränggående elrullstolen med joystick fortlöper hos Handitec i Finland. De har dock drabbats av problem med leveranser av speciella komponenter som gjort att allt dragit ut på tiden. Men under sommaren ska det finnas något vi kan visa upp om det går enligt planerna.

När det gäller min roll så har vi ännu inte klart med en ny VD. Jag jobbar kvar till rekryteringen är klar. Mer besked om detta kommer förmodligen efter sommaren.

Pehr-Johan Fager
VD Zoomability Int AB

För mer information kontakta

VD Pehr-Johan Fager
pj@zoomability.com

0709-203961

Om Zoomability Int. AB (publ) 

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC (såsom konkurrenterna Permobil, Otto Bock och Pride) och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen. 

Läs mer hos Cision
Read more about Zoomability Int AB