Press release from Companies
Published: 2025-06-16 09:37:59
AB Igrene har under våren fortsatt sitt arbete med att utveckla samarbetet med SEID AS, i syfte att uppföra en demoanläggning utanför Mora för pyrolys av metan till vätgas och karbon. Tanken är att så småningom kunna omhänderta det naturligt läckande metanet för omvandling i denna koldioxidfria process.
Ansökan om miljötillstånd
I början av januari skickade AB Igrene in en ansökan om miljötillstånd till Länsstyrelsen i Dalarna för att få uppföra och driva en demoanläggning utanför Mora för produktion av vätgas och karbon baserat på pyrolys av metan. Ansökan bygger på en noggrann teknisk och säkerhetsmässig utredning av anläggningens tilltänkta design och beskaffenhet. Flera samråd hölls inför ansökan med både myndigheter och allmänhet.
Ansökan prövades av Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Dalarna. Efter två månader fick vi besked att ansökan avvisas, med referens till att 1) ansökan är inte möjlig att behandla p g a förbudet mot utvinning av naturgas i Miljöbalken och 2) att det inte anses styrkt att allmänna eller enskilda intressen skadas av vattenverksamheten. AB Igrene gavs inte möjlighet att avhjälpa oklarheterna innan avvisningen meddelades. AB Igrene har därför, per den 31 mars 2025, överklagat ärendet till Mark- och Miljödomstolen.
Samarbete med SEID AS
Våra samtal med SEID AS om fortsatt samarbete fortsätter. Just nu förbereds beslut om affärsmodell, strategi, organisation och inriktning för den gemensamma verksamheten. Vi hoppas kunna komma med tydligare besked om detta under hösten.
Forskningsrapport metanläckage
Under sommaren 2023 och hösten 2024 genomfördes flera undersökningar av kända platser i Siljan och Orsasjön där metanläckage misstänks p g a observerbara vakar i isen under vintertid. Undersökningarna genomfördes av professor Johan Mellqvist och hans forskningsteam från Chalmers Tekniska Högskola. Teamet kunde konstatera ett flertal meterhöga plymer av metan som väller upp från sjöbotten. Forskarna drog slutsatsen att det inte rör sig om vanligt metanutsläpp från sediment på sjöbotten, utan det här handlar om mycket större mängder metan som kommer från urberget och befinner sig under tryck. Enkla isotopmätningar bekräftade också att det rör sig om huvudsakligen biogent, och inte termiskt (fossilt) metan. Endast ett fåtal ställen har prövats än så länge, så det är inte möjligt att uttala sig med säkerhet om hur stora mängder metan som läcker från Siljansringen totalt sett. Man kan dock anta att det sker på många fler ställen än bara just där undersökningarna skett. Det kan alltså handla om väldigt stora mängder metan som läcker och innebär stor skada för klimatet. Forskarna kommer att söka anslag för fortsatta undersökningar för att kunna kartlägga storleken på utsläppen i sin helhet.
AB Igrene är angelägna om att avhjälpa metanutsläppen genom att omvandla metanet till klimatvänlig vätgas och karbon i en koldioxidfri process. Båda produkter är värdefulla material som behövs i omställningen till att fossilfritt samhälle.
Utredning om näringslivets försvarsberedskap
I början av juni 2025 överlämnades utredningen om Näringslivets försvarsberedskap till regeringen. I utredningen behandlades också potentialen för inhemsk utvinning av kolhydratresurser för framställning av fordonsbränsle (som Sverige nu är importberoende av) i händelse av kris eller krig. Utredningen konstaterar, baserat på information från Energimyndigheten, att sådana resurser finns i Sverige, men att deras utveckling till kommersiellt tillgängliga resurser hindras av utvinningsförbudet i Miljöbalken. Utredningen fastslår vidare att det inte är realistiskt att tro att sådan utveckling kan anstå till dess att krisen är ett faktum, utan att resurserna behöver utvecklas tidigare om de ska kunna användas i händelse av kris eller krig. Utredningen rekommenderar därför att förbudet hävs (efter särskild utredning och prövning mot andra tillgängliga alternativ).
Sammantaget en mycket händelserik vår som ger anledning till optimism, konstaterar bolagets VD Annette Blyhammar. Det är nu mycket angeläget att fortsätta undersökningarna av metanläckaget för att fastställa storleken på detta eventuellt mycket stora miljöproblem, som kan förvandlas till en värdefull resurs i händelse av kris eller krig. Vi ser fram emot att fortsätta arbetet under hösten.
Kontaktperson:
Annette Blyhammar, VD, annette@igrene.se, +46 703 016 014
Om Igrene
AB Igrene har tidigare prospekterat efter kolväten i Dalarna. Bolaget är noterat på Spotlight Stockmarket och har cirka 3 300 aktieägare. Igrene har upptäckt gasfyndigheter på flera platser i Siljansringen. Ett stort antal provborrningar har genomförts, och i flertalet av dessa hål förekommer kraftiga flöden av ren metangas. Källorna är nu avstängda, men Bolaget avser att omvandla metanet till karbon och vätgas utan att koldioxod uppstår m h a pyrolysteknik som utvecklats av SEID AS (ColdSpark®).
Se: www.igrene.se