Published: 6/4/2019 3:04:22 PM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Cereno Scientific AB: Dödsspiralfinansiär bakom svenska bolag får miljonböter för blankning (R)

(Korrigering i sista stycket. I en tidigare version uppgavs det att svenska Global Gaming har haft ett avtal med ABO, vilket inte stämmer. Det handlar om kanadensiska Global Gaming)

Alpha Blue Ocean, som har lånat ut pengar till flera svenska småbolag, har fått böter på 4 miljoner norska kronor från norska Finanstilsynet. Detta för att inte ha rapporterat om sina blankningspositioner i de bolag som ABO lånat ut pengar till.

Enligt artikel 5 i blankningsförordningen måste korta nettopositioner på minst 0,5 procent av aktiekapitalet rapporteras till berörd myndighet. Finanstilsynet, som är norska motsvarigheten av Finansinspektionen, har funnit att ABO har brutit mot regeln vid 171 tillfällen.

Blankningspositionerna var i det Oslobörsennoterade bolaget Element samt Induct och Lavo.tv, som handlas på Merkur Market, som ABO har lånat ut pengar till. Finansieringsformen, som är en typ av konvertibellån, har av Financial Times kallats för "dödsspiralfinansiering" och bygger på att skulden betalas tillbaka i rabatterade aktier.

Förfarandet har fått kritik för att leda till en rejäl utspädningseffekt samt kurspress när de nykonverterade aktierna säljs i marknaden. Både Stockholmsbörsen samt börserna i Köpenhamn och Oslo har hindrat bolag från att notera sig med hjälp av finansieringsformen. Även NGM och Spotlight Stock Market har uttryckt skepsis mot fenomenet.

Elements aktie rasade 75 procent från det att finansieringsavtalet med ABO ingicks till att bolaget i början av året sade upp det. Samtidigt blankades alltså aktien av långivaren. I juli förra året var exempelvis 5,35 procent av aktiekapitalet i bolaget blankat av ABO.

I samband med att ABO ingick avtal med de berörda bolagen lånades det även ut aktier till finansiären. Det är dessa aktielåneavtal som har möjliggjort blankningen, konstaterar Finanstilsynet.

I Sverige har ett drygt tjugotal noterade bolag de senaste par åren ingått liknande finansieringsupplägg med olika aktörer. De bolag som ABO har, eller till nyligen har haft, avtal med är Cereno Scientific, Ecorub, Quickcool, Obducat, Oncology Venture och drönarbolaget Cybaero, som försattes i konkurs i juni 2018.

Read more about Cereno Scientific AB