Published: 2/6/2024 8:17:42 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Alltainer AB: Alltainer minskar omsättning och rörelseresultat - har flera dialoger igång i Sverige

Sjöcontainerbolaget Alltainer redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade. Samtidigt har bolaget flera dialoger igång för nya affärer.

Omsättningen sjönk 70,3 procent till 1,1 miljoner kronor (3,7).

Ebitda-resultatet blev -1,7 miljoner kronor (-0,5). Rörelseresultatet blev -2,2 miljoner kronor (-0,8). Resultatet efter skatt blev -2,3 miljoner kronor (-0,8). Resultat per aktie hamnade på -0,20 kronor (-0,09).

"Hösten 2023 kantades av ett antal utmaningar. Mot bakgrund av de höjda räntorna globalt valde en del av våra kunder att skjuta upp möjliga order till senare, och i Sverige blev projekt stående i avvaktande på aktivering av större fabriksbyggen. Det fanns en del osäkerhet kring både H2GS och Putailai i Timrå, men nu verkar båda projekten röra sig framåt igen. Med denna bakgrund blev omsättningen för halvåret låg och resultatet följaktligen negativt", uppger vd Jakob Kesje i rapporten.

Företaget såg en återhämtning i december med en orderingång värd 4 miljoner kronor kopplat till beställningar på kontorscontainers från den amerikanska armén.

"Detta är första återkommande ordern från Pacific Unlimited, vilket bekräftar vår kvalitet och våra
konkurrenskraftiga priser. Denna order bäddar för det framtida samarbetet både med vår partner på Guam och med den amerikanska armén, som har många projekt på gång i Stilla Havet", uppger Kesje.

Företaget är aktuella med en nyemission om 6,3 miljoner kronor, ett kapital som skall användas till att bearbeta marknaden, effektivisera produktionen, genomföra viktiga projekt såsom certifiering av boendecontainers i USA samt initiera projektet att ställa upp en containerby i Boden.

"I Sverige har vi en rejäl offertstock på arbetarbostäder till en rad orter där större industribyggen eller infrastrukturprojekt är igång eller planerade. Som exempel kan jag nämna ett flertal projekt i Boden inför uppförandet av H2 Green Steel stålfabrik, projekt runt Mariestad inför etableringen av Volvos batterifabrik, och andra orter som Gotland, Timrå, Lysekil, Kiruna mm. Dialoger pågår men vi har ambitionen att flera av projekten ska komma till avslut innan sommaren", uppger Kesje.

I USA fortgår arbetet med att certifiera bolagets boendecontainer vilket i fallet med North Carolina kan vara klart inom ett par månader. I USA arbetar man även med att sälja kontorscontainer och det har börjat att röra på sig bland företagets större kunder.


Alltainer, Mkr Q2-2023/2024 Q2-2022/2023 Förändring
Nettoomsättning 1,1 3,7 -70,3%
EBITDA -1,7 -0,5
Rörelseresultat -2,2 -0,8
Nettoresultat -2,3 -0,8
Resultat per aktie, kronor -0,20 -0,09

Read more about Alltainer AB