Published: 3/25/2024 12:49:59 PM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about MoveByBike Europe AB: Movebybike avslutar samarbetet med Foodora

Logistik- och transportbolaget Movebybike har beslutat att avsluta sitt samarbete med Foodora till följd av dålig lönsamhet och bristande arbetsmiljö. Efter konkursen av dotterbolaget Bzzt Stockholm tog Movebybike över den operativa verksamheten för leveranserna. Dock har bolaget nu, kort efter övertagandet, beslutat att helt dra sig ur samarbetet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Movebybikes omsättning för Foodora uppgår till 0,5 miljoner kronor per månad. Det operativa resultatet kommer att förbättras med 0,2 miljoner kronor per månad till följd av den nu avslutade affären.

Beslutet grundar sig framförallt i den dåliga lönsamheten, men också i avsaknaden av grundläggande utrustning och den schemaläggning som krävs för att säkerställa en trygg arbetsmiljö för Movebybikes förare. Bolagets granskning av tillgängliga arbetskläder för uppdraget visar på brister i både kvalitet och anpassning efter olika väderförhållanden.

Foodora ansvarar för planeringen vilket kan ge förarna arbetspass kortare än tre timmar, det i sin tur skapar otrygghet för föraren, och Movebybike får sämre kontroll om både arbetsmiljö och lönsamhet i affären. Bolaget har en policy om schemaläggning på 14-dagarsbasis, och fast lön som betalas ut till den anställde, vilket blir ohållbart i samarbetet med Foodora.

Förhoppningen har varit att bygga ett partnerskap som gynnar båda parter och förbättrar förutsättningarna för förarna. Detta har inte lyckats, varför Movebybike nu väljer att avsluta samarbetet.

Read more about MoveByBike Europe AB