Published: 7/16/2024 9:06:12 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Beowulf Mining PLC: Beowulf Mining räknar med att lämna in miljötillståndsansökan för Kallak under våren 2025

Prospekteringsbolaget Beowulf Mining räknar med att lämna in ansökan om miljötillstånd för järnmalmsprojektet Gállok, även kallat Kallak, i Sverige under våren 2025. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Vi ökar aktiviteten för att kunna inleda samrådsprocessen efter sommaren, när myndigheter och andra intressenter återvänder från sin semester. Samrådet är en kritisk del av MKB-processen och kommer att ligga till grund för den efterföljande ansökan om miljötillstånd. Parallellt med detta fortsätter vi att genomföra ett flertal studier som är kritiska för tillståndsprocessen, inklusive renskötselanalysen, WHIA och avfallshanteringsplanen", uppger Dmytro Siergieiev, som är projektchef för Jokkmokk Iron, vilket är bolaget som arbetar med Kallak.

Baserat på de senaste prejudikaten i Sverige förväntas miljödomstolen nu ta cirka två år på sig att granska ansökan, skriver Beowulf Mining. Efter godkännandet av miljötillståndet kommer bolaget också att behöva ett markanvisningstillstånd och ett bygglov innan projektet kan inledas på marken.

Företaget arbetar också med en förstudie av genomförbarheten, så kallad Pre-Feasibility Study (PFS). Slutsatsen av den väntas vara klar i det andra kvartalet nästa år. Den är samtidigt försenad på grund av borrförseningar.

"Förseningen av borrningen kommer att få en dominoeffekt på PFS, som vi nu räknar med att slutföra under våren 2025. Den övergripande tidslinjen för utvecklingen av projektet kommer dock att avgöras av tillståndsprocessen, och därför är detta fortfarande vårt primära fokus i detta skede", uppger vd Ed Bowie.

En genomförbarhetsstudie kommer att inledas när PFS är klar. Den studien väntas ta cirka 12 månader att slutföra.

Read more about Beowulf Mining PLC