Press release from Companies

Published: 2021-02-12 08:30:00

Plejd AB: 70% lönsam tillväxt i rekordkvartal (Bokslutskommuniké 2020)

Okt – dec 2020 (kvartal fyra koncern)

Nettoomsättningen ökade med 70% till 73 268 tkr (42 977 tkr)

Bruttomarginalen uppgick till 55% (50%)

Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 15 656 tkr (4 388 tkr) vilket motsvarar en rörelsemarginal före avskrivningar på 21% (10%)

Resultatet före skatt uppgick till 11 161 tkr (968 tkr)

Resultat före skatt per aktie uppgick till 1,04 kr (0,10 kr)

Antal aktier per 2020-12-31 uppgick till 10 700 720

(Jämförelsetal inom parentes avser motsvarande period föregående år)

 

Jan - dec 2020 (koncern)

Nettoomsättningen ökade med 62% till 208 992 tkr (128 769 tkr)

Bruttomarginalen uppgick till 56% (45%)

Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 40 002 tkr (-5 556 tkr) vilket motsvarar en rörelsemarginal före avskrivningar på 19% (-4%)

Resultat före skatt uppgick till 23 665 tkr (-17 622 tkr)

Resultat före skatt per aktie uppgick till 2,21 kr (-1,73 kr)

(Jämförelsetal inom parentes avser motsvarande period föregående år)

 

Väsentliga händelser under fjärde kvartalet

Bolaget lanserar WRT-01, en trådlös knapp i vridformat som är en viktig produkt för främst den norska marknaden där installationer med trådlösa tryckknappar är väldigt vanligt. Produkten är unik i många aspekter och förväntas ge stora konkurrensfördelar.

En riktad nyemission genomfördes och inbringade ca 82,2 mkr innan emissionskostnader. Emissionen riktades till institutionella investerare till en teckningskurs på 158 kr, total utspädning var strax under 5%. Kapitalet skall främst användas för att accelerera nya produktkategorier och positionering på nya marknader utanför Norden.

Bruttomarginalen var temporärt något lägre under fjärde kvartalet till följd av kraftigt ökad försäljning i Norge, där många produkter ännu inte nått fulla skalningsfördelar. Vi förväntar oss en något volatil bruttomarginal även framåt i samband med expansion på nya marknader och lansering av nya produkter.

  

Väsentliga händelser efter periodens utgång

WRT-01 börjar skeppas till kunder.
Bolagets nästa produkt DAL-01 (DALI) går in i slutfaserna och förbereds för lansering.

 

VD har ordet

Fortsatt kraftig lönsam tillväxt

Vi avslutar året väldigt starkt med hela 70% i organisk tillväxt för fjärde kvartalet och detta med en rörelsemarginal på 15%. Vi stänger även helåret med 62% i organisk tillväxt och en rörelsemarginal på 11%.

I fjärde kvartalet lanserar vi WRT-01, en helt trådlös tryckknapp i vridformat med en unik kombination av attraktivt pris och marknadsledande batteritid på hela femton år. Lanseringen är speciellt viktig för norska marknaden där installationer med trådlösa knappar är mycket vanligt. Det innebär att elektriker tryggt kan använda den i sitt arbete och lösa många problem med hjälp av trådlös kabeldragning. Tillsammans med vårt övriga sortiment har vi nu ett mycket konkurrenskraftigt erbjudande inom belysningsstyrning.
 

DAL-01 går in i slutfasen och förbereds för lansering. Vi öppnar med DAL-01 upp för ett nytt segment med mycket stor potential inom kommersiella installationer där belysning styrd av standarden DALI är väldigt vanligt. I samband med denna lansering börjar vi även runda av vår serie med puckar och blickar framåt mot nya spännande produktsegment.
 

Med en påbörjad expansion i Norge och lönsamhet under kvartalet lägger vi vår första pusselbit för en mångårig internationell expansion. Vi tror på en modell där vi parallellt påbörjar etablering i flera länder till en låg kostnad per land i en initial fas med bearbetning av grossister och anpassningar av produktsortimentet. Det blev väldigt tydligt genom att analysera vår resa i Norge att det var först när marknaden hade den rätta produktmixen det började ta fart. Förklaringen är enkel, för att en elektriker skall kunna arbeta med sortimentet som standard krävs att sortimentet klarar av de flesta situationer som elektrikern stöter på. Med detta sagt så kommer vår ambition vara att starta upp i så många länder som möjligt parallellt för att kunna bearbeta grossister och göra produktanpassningar och därigenom snabbare nå en etablering i fler länder under samma period än om vi fokuserat på ett land i taget.

  

Vi kommunicerade vid ingången av 2020 att vi förväntade oss lönsam tillväxt under året och vi avslutar 2020 med en rörelsemarginal på närmare 11% och en kraftig organisk tillväxt på närmare 62%. Vi har som målsättning att fortsätta växa kraftigt och samtidigt successivt förbättra rörelsemarginalen. Teamet levererar ett fantastiskt år och vi ser med spänning fram emot 2021 där målet är fortsatt kraftig multidimensionell lönsam tillväxt.     Vi inleder året med en stabil bas i Sverige och ett riktigt fotfäste i Norge, påbörjad skalning i andra marknader och en rad fantastiska produkter på gång.

Babak Esfahani

VD för Plejd AB (publ)

Utsikter för 2021

Bolaget har som primärt mål att växa kraftigt i nettoomsättning genom lansering av nya produkter och lansering på nya marknader. Bolaget lämnar inga resultat- och omsättningsprognoser.

  

Finansiella mål

Bolaget har närmaste åren tillväxt i nettoomsättning som främsta finansiella mål. Bolaget ser en mycket god underliggande lönsamhet i verksamheten och är övertygad om att störst värde för aktieägare skapas långsiktigt genom att närmaste åren fokusera på tillväxt i marknadsandelar och omsättning för att befästa en långsiktigt god marknadsposition.

 

Revisors utlåtande angående rapporten

Rapporten har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

 

Årsstämma och årsredovisning

Årsstämman kommer hållas 2021-04-29.

Årsredovisningen för 2020 kommer finnas tillgänglig den 28 april 2021 på bolagets hemsida.

 

Nästa rapport

Delårsrapport kvartal ett 2021 (2021-04-28)

 

Likviditet och finansiering

Likviditet vid periodens utgång var:

Kassa & bank: 130 126 tkr

Räntebärande skulder uppgick vid periodens utgång till 4 271 tkr (5 754 tkr). Denna post avser leasingfinansierad produktionslina.

(Jämförelsetal inom parentes avser motsvarande period föregående år)

För ytterligare information

Babak Esfahani

VD, Plejd AB

Telefon: 0735-322 391

E-post: babak.esfahani@plejd.com

Om bolaget

Plejd är ett innovativt svenskt teknikbolag som utvecklar produkter och tjänster för smart belysning och hemautomation. Bolaget vitaliserar belysningsmarknaden genom att ligga i framkant i den teknikutveckling som populärt brukar kallas för Internet of Things.

Läs mer hos Cision
Read more about Plejd AB