Reports

Published: 2021-04-23 08:30:00

Plejd AB: 71% tillväxt med 260% ökad rörelsevinst i rekordkvartal (delårsrapport kvartal ett 2021)

Första kvartalet | jan–mars 2021

Nettoomsättning uppgick till 74 203 (43 508) tkr, vilket är en ökning med 71% jämfört med samma period föregående år.

Bruttomarginalen uppgick till 55,6 (51,8) %.

Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 17 955 (6 702) tkr, vilket motsvarar en rörelsemarginal före avskrivningar på 24% (15%).

Rörelseresultat (EBIT) uppgick till 11 296 (3 151) tkr, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 15% (7%).

Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,82 (0,30) kr.

(Jämförelsetal inom parentes avser motsvarande period föregående år)

Väsentliga händelser under första kvartalet 2021

Bolaget börjar leverera den trådlösa vridknappen WRT-01. Den anses vara en nyckelprodukt främst för den norska marknaden där vridratt är det främsta sättet att dimra och trådlös styrning av belysning används redan i stor utsträckning av elektriker vid installation för att slippa dra problematiska kablar. WRT-01 har en marknadsledande batteritid på upp till 15 år till ett bra pris och enkel installation, en kombination som gör den unik i sitt segment. I kombination med tidigare lanserade WPH-01 har bolaget nu ett heltäckande sortiment av trådlös styrning för både tryck och vrid.

Försäljningen i Norge och Finland har utvecklats över förväntan och båda marknaderna  fortsätter öka i både omsättning och antalet installationer. Finland väntar på några mindre produktanpassningar innan fortsatta investeringar i expansion görs. Norge och Finland visar på två marknader i olika faser där Norge har fått ett fullständigt produktsortiment med efterföljande kraftig ökning av försäljning och installationer medan Finland väntar på några produktanpassningar och har lägre volymer i både försäljning och installationer. Bolagets strategi att gå via stora heltäckande elgrossister i kombination med produkternas goda bruttomarginal gör att lönsamhet kan uppnås relativt snabbt, vilket innebär en relativt låg risk och kostnad för bolaget att inta nya marknader.

Det råder en global komponentbrist som påverkar delar av komponenterna i bolagets  produkter. Med en väldigt produktionsnära utvecklingsorganisation har åtgärder vidtagits för att snabbt hitta alternativa komponenter. Bolaget arbetar aktivt med att utöka lagerhållningen för att säkerställa tillgången på kritiska komponenter. Sammanfattningsvis påverkas inte bolagets leveransförmåga i dagsläget utifrån nu rådande förutsättningar, vilka givetvis kan komma att förändras. Kortsiktigt kan bruttomarginalen påverkas negativt om komponenter behöver köpas in från spotmarknad eller att alternativa komponenter är dyrare än ordinarie, detta skulle vara högst temporära effekter och i dagsläget bedöms effekterna vara marginella.

Väsentliga händelser efter första kvartalet 2021

Inga för bolaget väsentliga händelser har inträffat efter rapportperiodens slut per den 31 mars 2021.


VD har ordet

Kraftig multidimensionell tillväxt

Året rivstartar med hela 71% i organisk tillväxt under första kvartalet och 260% högre rörelsevinst jämfört med samma kvartal föregående år.

Med en markant större exportandel ser vi för första gången potentialen av hur vår internationella expansion bidrar tilltillväxten. Exportandelen har under kvartalet uppgått till 15% av omsättningen jämfört med 3% samma period föregående år. Detta främst till följd av ökad tillväxt och lagerläggning i Norge, en marknadsexpansion i sin begynnelse med en uppskattad potentiell storlek likvärdig den svenska marknaden.

Bolagets goda bruttomarginal i kombination med försäljningen via de stora elgrossisterna skapar en god skalbarhet på nya marknader, där lönsamhet och fortsatt kraftig lönsam tillväxt kan uppnås snabbt. Detta bygger givetvis på att bolagets produkter tilltalar marknaden men även i de fall det inte skulle ske är kostnaden och risken relativt låg. Bolagets strategi är att påbörja lokal bearbetning av grossister i många nya marknader parallellt, med grossisterna på plats och efter ett fullt anpassat produktsortiment kan marknadsaktiviteter skalas upp allteftersom brytpunkten för lönsamhet nås.

På produktfronten ser vi nu fram emot att lansera DAL-01 och ta vårt första riktiga kliv mot kommersiella installationer, ett marknadssegment med stor potential. Vidare ser vi att vår efterlängtade Smart plug SPR-01 går in i slutfasen av utvecklingen och därmed blir den nästkommande produktlanseringen efter DAL-01. Med SPR-01 kan man enkelt komplettera sin installation med styrning av golv och bordslampor såväl som styrning av annan elektronisk utrustning på ett enkelt och smidigt sätt.

Teamet levererar ett fantastiskt första kvartal och vi ser med spänning fram emot resten av 2021, där målet är fortsatt kraftig multidimensionell lönsam tillväxt med en stabil bas i Sverige och ett riktigt fotfäste i Norge, påbörjad skalning i andra marknader och en rad med fantastiska produkter.

Babak Esfahani

VD för Plejd AB (publ)


 

För ytterligare information

Babak Esfahani

VD, Plejd AB

Telefon: 0735-322 391

E-post: babak.esfahani@plejd.com

Om bolaget

Plejd är ett innovativt svenskt teknikbolag som utvecklar produkter och tjänster för smart belysning och hemautomation. Bolaget vitaliserar belysningsmarknaden genom att ligga i framkant i den teknikutveckling som populärt brukar kallas för Internet of Things.

Läs mer hos Cision
Read more about Plejd AB