Published: 6/25/2024 12:07:36 PM

This is a news from the news agency Direkt Disclaimer


Direkt about Beowulf Mining PLC: ESSITY OCH ASTRA ZENECA MOT STRÖMMEN, OMXS30 -0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på tisdagen tappat mark på bred front. Därmed var måndagens uppgång utraderad. I täten för nedgången gick SBB medan Essity gick mot strömmen.

Vid 12-tiden var OMXS30 ned 0,9 procent till 2.572. Aktier för knappt 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad med en nedgång på omkring en procent för DAGS-index i Frankfurt medan FTSE 100 i London var i det närmaste oförändrat.

Bland bolagen inom OMXS30 föll fastighetsbolaget SBB med 4 procent. På onsdag avskiljs utdelning om 1:20 kronor per B-aktie och 2 kronor per D-aktie i SBB.

Investmentbolaget Kinnevik, vitvarutillverkaren Electrolux och verkstadsbolaget Atlas Copco backade samtliga med runt 2 procent eller lite därtill. Vissa defensiva bolag lyckades undgå nedgången. Här fanns hygien- och hälsobolaget Essity och läkemedelsbolaget Astra Zeneca med uppställ på nästan en halv respektive 0,2 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrum föll drygt 7 procent. Detta efter att kreditvärderingsinstitutet S&P har sänkt Intrums kreditbetyg till CCC med negativa utsikter, från tidigare B. Sänkningen görs efter fredagens besked från Intrum om att bolaget nått en principöverenskommelse för vissa av sina obligationsinnehavare i den pågående refinansieringsprocessen.

Negativt var det även för Saab som tappade över 2 procent. Den franska sektorskollegan Airbus backade i Paris efter sänkta förväntningar, något som påverkar hela flyg- och försvarssektorn i Europa. Pareto har dessutom sänkt sin riktkurs för Saab till 280 kronor från 275 kronor.

Nätbanken Avanza backade 1 procent. Integritetsskyddsmyndigheten IMY har meddelat bolaget om en sanktion om 15 miljoner kronor gällande ett ärende från juni 2021. IMY konstaterar att Avanza Bank brutit mot dataskyddsförordningen och inte följt sina rutiner, men att banken omedelbart vidtog åtgärder och sedan 2021 har implementerat ytterligare rutiner för att säkerställa korrekt behandling av personuppgifter.

Skanska har sålt en domstolsbyggnad i Växjö för cirka 490 miljoner kronor. Byggbolaget har även tecknat ett rivningskontrakt i USA värt 500 miljoner kronor. Aktien återfanns runt nollstrecket.

På analysfronten har SEB Equities inlett bevakning av belysningskoncernen Fagerhult med rekommendation köp och riktkurs 80 kronor. Aktien handlades upp 3 procent till 70:10 kronor.

Beowulf Mining höjdes 25 procent. Gruvprospekteringsbolagets dotterbolag Jokkmokk Iron Mines har fått klartecken från Högsta förvaltningsdomstolen att fortsätta med sina gruvplaner i Kallak.

Graf: OMXS30 tisdagen den 25 juni

image

Källa: Infront



                    
                

Read more about Beowulf Mining PLC