Reports

Published: 2023-04-27 08:00:00

Micropos Medical AB: Delårsrapport januari-mars 2023

Delårsrapport januari-mars 2023 

 

 

Delårsrapport

 januari–mars 2023

    Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 679 Tkr (380 Tkr)

    Resultat efter finansiella poster -5 038 Tkr (-4 323 Tkr)

    Summa eget kapital uppgick till 26 264 Tkr (19 897 Tkr) vid periodens slut

    Bolagets soliditet uppgick till 76 % (74 %)

    Antal utestående aktier var 138 772 195 (124 401 026) vid periodens slut

    Resultatet per aktie blev -0,04 kr (-0,03 kr)

    Installation av Raypilot® System vid RUSH University Medical Center, Chicago, USA

    Deltagande vid Radiosurgery Society® (RSS) Scientific Meeting i Orlando, USA

    Ny studie från Italien visar vikten av realtidsmonitorering

    MDR-revisioner genomförda

    Positiv marknadsrespons och ett flertal offertförfrågningar

 

Positivt utfall av ny säljstrategi

Bolagets strategi att förbättra kommunikationen med kunder, såväl befintliga som potentiella, genom att fokusera på marknadsbearbetning med egna säljare och nära anknutna säljkonsulter, har hittills fallit väl ut. Under perioden har ett flertal videomöten med presentationer av Raypilot® System genomförts. Intresserade potentiella kunder från Sverige, Spanien, Frankrike, Storbritannien och Italien har tagits med på besök hos referenskliniker och befintliga kunder. Bolaget har nu ett betydande antal offerter under bearbetning hos nya kunder och en stor databas med intressenter.

 

Möjligheter i Frankrike

En av de säljare som knutits till bolaget är fransktalande vilket öppnat för mer aktiv bearbetning av den franska marknaden. I Frankrike är intresset för SBRT mycket stort, inte minst sedan ersättningssystemet förändrats på ett sätt som ger bättre förutsättningar för de kliniker som arbetar med SBRT.

 

Kvalificering av kunder

Micropos erbjuder en ny produkt som medför ett förändrat arbetssätt på klinikerna. Därför är det viktigt att bolaget, i den fas det nu befinner sig i, hittar rätt kunder; de som är tekniska innovatörer och så kallade early adopters. Dessa är starkt motiverade att bidra till utvecklingen genom att dokumentera och presentera sina erfarenheter i studier och vetenskapliga artiklar. Den stora massan av potentiella kunder utgörs av kliniker och läkare som, innan de på allvar intresserar sig för ny teknik som Raypilot System, läser de vetenskapliga artiklarna och tar del av andras erfarenheter. Micropos följer sin plan och är noga med att kvalificera kunderna så att säljresurserna används optimalt.

 

Viktiga samarbeten i USA

I USA har Micropos ingått samarbete med två stora kliniker – Johns Hopkins Medicine ( JHM), Baltimore och RUSH University Medical Center, Chicago som båda ska prova och utvärdera Raypilot System. På RUSH är systemet installerat och personalen har fått erforderlig utbildning. Behandlingar är planerade att börja under andra kvartalet. JHM, som får systemet installerat under andra kvartalet, ska göra en studie och skriva en vetenskaplig rapport om realtidsövervakning av prostata med Raypilot System. Micropos fokuserar att ge stöd att dessa två kliniker, som förväntas bli referens- kliniker den amerikanska marknaden, får en positiv start i sitt arbete med Raypilot System.

 

RSS Scientific Meeting Meeting

Under perioden deltog bolaget, för andra året i rad, vid den vetenskapliga kongressen Radiosurgery Society® (RSS) Scientific Meeting Meeting i USA. RSS Scientific Meeting samlar strålonkologer med intresse för att utveckla SBRT. Årets möte hölls i Orlando, Florida och lockade cirka 500 deltagare. Micropos erfor att många kände igen bolaget från förra årets medverkan och mötet resulterade i ett flertal nya prospekt att arbeta vidare med.
 

Uppmärksammad kommande studie från referensklinik

På årets RSS-möte presenterade Dr Denis Panizza delresultat från en pågående studie gällande singel-fraktions, det vill säga strålbehandling av prostatacancer som genomförs vid ett enda tillfälle. Studien omfattar 30 patienter och har gjorts vid Fondazione IRCCS San Gerardo Dei Tintori i Monza, Italien, som använder Raypilot System. Det är belagt att pro- statan kan röra sig avsevärt under en behandling. Mer än två millimeters rörelse vid en singel-fraktionbehandling kan orsaka stor skada på frisk vävnad. Därför kan en sådan behandling inte genomföras utan ett realtidsövervaknings- system. Vid presentationen framkom att ingen patient har rapporterat om biverkningar. Presentationen fick stor upp- märksamhet vid RSS-mötet och utsågs till kongressens bästa och mest intressanta vetenskapliga föredrag.

 

Relevant studie publicerad

I februari publicerades en studie från Fondazione IRCCS San Gerardo Dei Tintori i Monza, Italien, som tydligt visar att en behandling med SBRT utan monitorering och korrigering skulle medfört att en större dos hade missat målorganet och gett en överdosering urinblåsan. För en säker användning av SBRT rekommenderar studien kontinuerlig monitorering samt strål- dosavstängning om marginalen till frisk vävnad överskrids.

Dosimetric Impact of Intrafraction Prostate Motion and Interfraction Anatomical Changes in Dose-Escalated Linac-Based SBRT, Panizza et al, San Gerardo Dei Tintori i Monza, Italien, Cancers Journal, 2023

 

Lovande försäljning av förbrukningsartiklar

Försäljningen av bolagets förbrukningsartiklar uppgick under perioden till 0,6 Mkr. Det är en relativt hög siffra vilket

indikerar att de kunder som fått ett system installerat i ökande grad använder Raypilot System i sitt dagliga arbete. En växande försäljning av förbrukningsartiklar är betydelsefull av två skäl: Det tydliggör att systemet fungerar väl i behand- lingen av prostatacancer och visar på den positiva betydelsen av förbrukningsartiklarna Raypilot Viewcath™ och Raypilot Hypocath® för Micropos framtida omsättningsutveckling.

 

Intensivt och krävande certifieringsarbete

Under perioden har alla medarbetare engagerats i det intensiva arbetet med bolagets certifiering mot det nya
EU-regelverket för medicintekniska produkter, MDR, och den brittiska motsvarigheten, UKCA. Under första kvartalet genomfördes två revisioner med goda resultat. Fortfarande återstår mycket teknisk dokumentation. Förväntningen är att Micropos nya certifieringar ska vara klara senast under tredje kvartalet. Därefter kan arbetet med att utveckla och uppdatera bolagets produkter återupptas.


 

Händelser efter periodens slut

Efter periodens slut fortsätter bolaget på inslagen väg med presentationer för potentiella kunder via videomöten och besök på sjukhus runt om i Europa och USA. Bolaget har tecknat ett avtal med grekiska Athens Medical Group avseen- de test och utvärdering av Raypilot System. Sjukhusets läkare är mycket erfarna och entusiastiska över införandet av SBRT.

Bolaget förbereder som bäst sin medverkan vid årets upplaga av det europeiska strålterapimötet, ESTRO, som hålls 12-16 maj i Wien, Österrike. Micropos kommer att ha en monter samt organisera det tredje mötet för bolagets kunder och användare.
 

Risker och osäkerhetsfaktorer

Likviditeten är god efter nyligen genomförd emission. Med ökad marknadsaktivitet ökar också kostnaderna. Bolaget har god kostnadskontroll. Antalet intressenter som vill testa och utvärdera Raypilot System ökar stadigt. Samtidigt förekommer ofta en betydande fördröjning vad gäller tilldelning av anslag för inköp av ny utrustning. I ett sådant läge kan en kortsiktig leasingmodell vara aktuell, vilket påverkar bolagets likvidite

VD-ord 

”Vi bidrar till att möjliggöra ett behandlingsschema som väsentligt kortar den totala behandlingstiden, minskar biverkningarna och ökar effektiviteten.”

Det är ett privilegium att vara med på denna resa. Vilket sjukhus och vilka läkare jag än möter pratar de alla om den stora nyttan av minskade marginaler, blåskontroll och inte minst uretrasparande dosprotokoll. Det är precis vad Raypilot System erbjuder. Ingen av våra användare rapporterar om några biverkningar av betydelse eller andra sidoeffekter efter införande av SBRT-behandling. Alla våra kunder använder idag ett protokoll som innebär behandling under maximalt fem på varandra följande dagar – en stor effektivisering för klinikerna och mindre tid för patienterna sjukhus. Tack vare Raypilot Hypocath® minskas strålningen urinröret avsevärt och därmed risken för biverkan på just urinröret. Det medför också att patienten tolererar att få behandling varje dag i stället för, som brukligt, varannan dag. Vi bidrar alltså till att möjliggöra ett behandlingsschema som väsentligt kortar den totala behandlingstiden, minskar biverkningarna och ökar effektiviteten. Allt detta med bibehållet resultat av behandlingen. Det är stort för oss!

I dagsläget har cirka 180 patienter fått behandling med Raypilot Hypocath som del av tekniken. De data våra kunder presenterar är entydiga – inga allvarliga biverkningar.

Vi följer noggrant publiceringen av nya relevanta studier och jag blir extra glad av studier som den senaste från kliniken i italienska Monza: Dosimetric Impact of Intrafraction Prostate Motion and Interfraction Anatomical Changes in Dose-Escalated Linac-Based SBRT, Panizza et al, Cancers Journal, 2023.

Denna fanns med som poster RSS-mötet i USA och visades stort intresse. Den data teamet i Italien nu uppvisar är riktigt robust och övertygar oss om att vi är på rätt väg!

Kliniken RHNe i La Chaux Des-Fonds, Schweiz har, sedan de installerade Raypilot System, på tio månader behandlat 40 patienter vilket är imponerande. Tillsammans med dem har vi gjort en video där de intygar hur nöjda de är. Filmen har precis lanserats på vår hemsida och används nu i kommunikationen med intressenter och potentiella kunder.

Befintliga kunder som öppnar dörren till nya potentiella kunder är en viktig del i vår säljstrategi som hittills visat sig framgångsrik och fört oss närmare åtskilliga potentiella affärer. För närvarande har vi ett flertal offerter ute och ett stort antal besök inplanerade innan sommaren.

Det är oerhört viktigt att vi hittar de kunder som också kan vara förespråkare för Raypilot System. Därför har vi skapat en process för kvalificering av kunderna. Med den vet vi vilka potentiella kunder vi ska arbeta med direkt och vilka som bör bearbetas längre fram. Min bedömning är att vi kommer att växa via våra nuvarande kunder eftersom nya intressenter lyssnar just nuvarande kunder. Det är en typ av marknads- bearbetning som tar tid, men jag är övertygad om att den är den bästa för Micropos just nu. Tillväxten kommer.

Efter RSS-kongressen i mars stannade vi kvar i USA för att installera system och utbilda personalen vid RUSH University Medical Center i Chicago. Vi mötte mycket motiverade användare. De planerar att inleda behandlingar med Raypilot System i mitten av andra kvartalet när ett antal patienter är rekryterade och förundersökta. USA-marknaden känns riktigt spännande. Planen är att arbeta där enligt samma koncept som i Europa, alltså att jobba i nära sam- arbete med ett fåtal kliniker och sätt bygga förtroende och tillit från grunden. Vår närvaro är viktig!

Jag vill återigen belysa den enastående insats mitt team gör med att anpassa i princip hela företaget, inklusive dokument- ation och processer, inför certifiering mot det nya EU-regel- verket för medicintekniska produkter, MDR, och den brittiska motsvarigheten, UKCA. Under första kvartalet genomförde vi två externa revisioner med mycket gott resultat. Nu återstår det stora arbetet med att anpassa den tekniska dokumentationen. Vår första version av denna lämnade vi in redan i höstas.

Under kvartalet har vi också planerat för den kommande europeiska kongressen, ESTRO, som är den enskilt viktigaste marknadsplatsen för oss. I år hålls ESTRO den 12–16 maj i Wien, Österrike. Där ska vi bland annat genomföra vårt tredje användarmöte. De två tidigare har mottagits mycket positivt. Mötena går ut att skapa nätverk och lyssna till och lära av varandra; befintliga kunder och vi Micropos i vår roll som leverantör av livskvalitet.

  

Thomas Lindström

VD, Micropos Medical AB (publ)

Resultaträkning

 

 

(TSEK)

 

Jan-Mar 2023

 

Jan-Mar 2022

 

Ack 2023

 

Ack 2022

 

Helår 2022

 

Intäkter

 

 

 

 

 

Nettoomsättning

679

380

679

380

1 090

Förändring av varulager

1 253

8

1 253

8

253

Övriga intäkter

81

93

81

93

254

 

2 012

481

2 012

481

1 597

 

Kostnader

 

 

 

 

 

Direkta kostnader

-1 321

-93

-1 321

-93

-439

Övriga externa kostnader

-2 663

-1 974

-2 663

-1 974

-8 215

Personalkostnader

-2 537

-2 194

-2 537

-2 194

-9 501

Avskrivningar

-494

-493

-494

-493

-1 973

 

-7 014

-4 753

-7 014

-4 753

-20 128

 

Rörelseresultat

 

-5 002

 

-4 273

 

-5 002

 

-4 273

 

-18 530

Finansnetto

-36

-50

-36

-50

-68

Periodens resultat

-5 038

-4 323

-5 038

-4 323

-18 598

 

Balansräkning

 

 

(TSEK)

 

2023-03-31

 

2022-03-31

 

2022-12-31

 

Tillgångar

 

 

 

Immateriella anläggningstillgångar

3 979

5 915

4 463

Materiella anläggningstillgångar

115

126

125

Finansiella anläggningstillgångar

9

0

9

Varulager

4 105

2 587

2 806

Kortfristiga fordringar

2 248

1 305

27 421

Kassa och bank

24 164

17 068

3 426

 

34 619

27 001

38 250

 

Skulder

 

 

 

Eget kapital

26 264

19 897

31 470

Avsättningar

0

400

0

Långfristiga skulder

447

530

447

Kortfristiga skulder

7 909

6 174

6 333

 

34 619

27 001

38 250

Kassaflödesanalys

 

 

(TSEK)

 

Jan-Mar 2023

 

Jan-Mar 2022

 

Helår 2022

 

Kassaflöde från löpande verksamhet

 

 

 

Rörelseresultat

-5 002

-4 273

-18 530

Avskrivningar

494

493

1 973

Resultat från finansiella poster

-36

-50

-68

 

-4 544

-3 830

-16 625

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

 

 

 

Förändring av varulager

-1 298

-25

-244

Förändring av kortfristiga fordringar

194

1 086

-291

Förändring av kortfristiga skulder

1 575

856

1 016

 

470

1 917

481

Kassaflöde från investeringsverksamhet

 

 

 

Investeringar i immateriella anläggningstillgångar

0

0

0

Investeringar i materiella anläggningstillgångar

0

0

-26

Förvärv av dotterbolag

0

0

-9

 

0

0

-35

Kassaflöde från finansieringsverksamhet

 

 

 

Förändring långfristiga skulder

0

0

-483

Nyemission och teckningsoptioner

24 811

0

1 108

 

24 811

0

625

 

Periodens kassaflöde

20 738

-1 913

-15 554

Ingående kassa och bank

3 426

18 981

18 981

Utgående kassa och bank

24 164

17 068

3 426

Förändring eget kapital

 

 

(TSEK)

Aktiekapital

Bundna fonder

Fritt EK

Totalt EK

 

Ingående balans 2022-01-01

 

6 220

 

11 677

 

6 323

 

24 221

Periodens resultat

 

 

-18 598

-18 598

Pågående emission*

694

 

24 045

24 739

Inlösta optionspremier

25

 

1 083

1 108

Fond för utveckling

 

-1 937

1 937

0

Utgående balans 2022-12-31

6 939

9 740

14 791

31 470

 

Ingående balans 2023-01-01

6 939

9 740

14 791

31 470

Periodens resultat

 

 

-5 038

-5 038

Emission - kostnader

 

 

-168

-168

Fond för utveckling

 

-484

484

0

Utgående balans 2023-03-31

6 939

9 256

10 069

26 264

 

* emissionen registrerades 2023-01-23

 

 

Nyckeltal

 

 

(TSEK)

 

Jan-Mar 2023

 

Jan-Mar 2022

 

Helår 2022

 

Avkastning eget kapital

 

-19,2%

 

-21,7%

 

-59,1%

Avkastning totalt kapital

-14,6%

-16,0%

-48,6%

Soliditet

75,9%

73,7%

82,3%

Kassalikviditet

334,0%

297,6%

487,1%

Aktiverade tillgångar i förhållande till eget kapital

15%

30%

14%

Resultat per aktie

-0,04

-0,03

-0,15

Avkastning på eget kapital........Resultat efter finansnetto / Justerat eget kapital

Avkastning på totalt kapital.......Resultat efter finansnetto / Balansomslutning

Soliditet.....................Eget kapital / Balansomslutning

Kassalikviditet................Omsättningstillgångar / Kortfristiga skulder

Kommentarer till resultat och balansräkning januari-mars 2023

 Resultat och ställning

Nettoomsättning för perioden uppgick till 679 Tkr (380 Tkr). Rörelseresultatet uppgick till -5 002 Tkr (-4 273 Tkr). Det negativa resultatet är till stor del hänförligt till kostnader för produktutvecklingen och inkluderar bland annat personal och zdministrationskostnader samt kostnader för marknads- och affärsutvecklingsinsatser. Resultat per aktie uppgick

till -0,04 (-0,03) kr. Medelantalet anställda uppgår till 8 (6) personer.

 

Kassaflöde och finansiell ställning

Periodens kassaflöde uppgick till 20 738 Tkr (-1 913 Tkr). Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 24 164 Tkr (17 068 Tkr) och långfristiga skulder till 447 Tkr (530 Tkr). Soliditeten uppgick till 76% (74%). Inga transaktioner med närstående har skett under perioden.

Förändringar i eget kapital

Det egna kapitalet uppgick vid periodens utgång till 26 264 Tkr (19 897 Tkr). Det egna kapitalet har under kvartalet påverkats av periodens resultat om -5 038 Tkr (-4 323 Tkr).

 

Aktien

Per balansdagen finns 138 772 195 (124 401 026) registrerade aktier med ett kvotvärde om 0,05 kr. Samtliga aktier utgörs av samma serie och äger samma rätt till röst och vinst i bolaget. Bolaget är sedan den 21 december 2009 listat på Spotlight Stock Market under kortnamnet MPOS.

Redovisningsprinciper

Rapporten har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och med tillämpning av värderingsprinciperna i Bokförings- nämndens allmänna råd BRNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). För immateriella tillgångar har aktiveringsmodellen i det allmänna rådet tillämpats. Bolagets tillgångar och skulder har upptagits till anskaffningsvärde respektive nominella belopp om inget annat framgår. Denna rapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

 

Nästa rapporttillfälle samt årsstämma

Kvartalsredogörelse avges den 27 juli 2023.

Micropos årsstämma kommer att hållas den 25 maj 2023 i Göteborg. Årsredovisning för 2022 kommer att publiceras på bolagets webbplats senast tre veckor innan stämman.

 ------------------------------------------------------------------------------------

För ytterligare information kontakta: VD Thomas Lindström 031-760 80 05

MICROPOS MEDICAL AB (PUBL)

Adolf Edelsvärds gata 11

414 51 Göteborg

SVERIGE

Telefon: 031-760 80 05

info@micropos.se

www.micropos.se

org nr 556648-2310

 

För ytterligare information kontakta:

Thomas Lindström, VD på Micropos Medical AB (publ), 031-760 80 05, info@micropos.se

Om Micropos Medical AB (publ):

Micropos Medical AB (publ) utvecklar och säljer produkter för precisionsbehandling av cancer. Bolagets produkt Raypilot® System är framtagen för att säkerställa en förbättrad precision vid strålbehandling av prostatacancer. Med en ökad precision kan man på ett säkert sätt fokusera strålningen på prostata och öka stråldosen vilket därmed kan ge en ökad möjlighet till en botande behandling samtidigt som vanligt förekommande biverkningar kan minska och behandlingstiden kortas. Raypilot® kan liknas vid ett GPS-system och består av tre delar; sändare, mottagarsystem och mjukvara. Raypilot® System med förbrukningsvarorna Raypilot Hypocath® och Raypilot Viewcath är CE-märkta och FDA godkända för Europeisk- respektive USA användning.  

Bolaget är listat på Spotlight Stock Market under aktiesymbolen MPOS.
Välkommen att följa Bolaget på LinkedIn eller på www.micropos.se

Denna information är sådan information som Micropos Medical AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 27:e april 2023.

Läs mer hos Cision
Read more about Micropos Medical AB