Press release from Companies

Published: 2023-05-09 11:20:54

Micropos Medical AB: Raypilot System introduceras nu i Grekland

På Athen Medical Center har den första patienten behandlats med SBRT och samtidig användning av Raypilot® System från Micropos Medical.

Som tidigare meddelats gjordes installationen för cirka tre veckor sedan i vad företaget kallar en "Try-Before-Buy". Sjukhuset har köpt in förbrukningsvaror, och företaget lånar ut hårdvaran för utvärdering innan köp.

Dr Giorgios Kritselis, som är ansvarig läkare vid Athen Medical Center och har lång erfarenhet av att behandla prostatacancer med strålbehandling, säger:

"Redan med den första patienten ser vi fördelen med att använda ett realtidssystem för att övervaka organrörelser. Vi var tvungna att justera för prostatarörelser redan innan behandlingens början, samt också stoppa strålen under pågående behandling för att centrera till rätt utgångsläge.

Hade vi inte använt Raypilot, hade vi inte sett detta, och större delen av behandlingsdosen skulle då ha levererats till frisk omgivande vävnad istället för endast till prostatan. Att spara frisk vävnad runt området som ska bestrålas är mycket viktigt för att minimera biverkningar. Samtidigt ökar vi precisionen och ser till att stråldosen levereras till rätt område, vilket säkerställer bättre tumörkontroll", fortsätter Dr Kritselis.

"Nytt för oss är också att behandlingsschemat innebär att patienten besöker sjukhuset fem dagar i rad och sedan är färdigbehandlad. Bara det faktum att vi kan förkorta behandlingstiden från 40 till fem gånger ger enorma vinster, inte minst för patientens livskvalitet", fortsätter Dr Kritselis.

Fler patienter rekryteras, och prövningen kommer att fortsätta under sommaren. Potentialen i både ökad kvalitet och minskade kostnader är stor i ett land som Grekland, där många patienter reser till större städer från landsbygden och öar för att få sin behandling, säger företagets vd Thomas Lindström.

För ytterligare information kontakta:

Thomas Lindström, VD på Micropos Medical AB (publ), 031-760 80 05, info@micropos.se

Om Micropos Medical AB (publ):

Micropos Medical AB (publ) utvecklar och säljer produkter för precisionsbehandling av cancer. Bolagets produkt Raypilot® System är framtagen för att säkerställa en förbättrad precision vid strålbehandling av prostatacancer. Med en ökad precision kan man på ett säkert sätt fokusera strålningen på prostata och öka stråldosen vilket därmed kan ge en ökad möjlighet till en botande behandling samtidigt som vanligt förekommande biverkningar kan minska och behandlingstiden kortas. Raypilot® System kan liknas vid ett GPS-system och består av tre delar; sändare, mottagarsystem och mjukvara. Raypilot® System med förbrukningsvarorna Raypilot Hypocath® och Raypilot Viewcath är CE-märkta och FDA godkända för Europeisk- respektive USA användning.  

Bolaget är listat på Spotlight Stock Market under aktiesymbolen MPOS.
Välkommen att följa Bolaget på LinkedIn eller på www.micropos.se

Läs mer hos Cision
Read more about Micropos Medical AB