Reports

Published: 2024-08-09 09:30:00

Amnode AB: Delårsrapport Januari – juni 2024

Sammanfattning av delårsrapport - koncernen

Andra kvartalet - april - juni 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 17,6 MSEK (20,0)
  • Rörelseresultat före avskrivningar EBITDA uppgick till 0,8 MSEK (1,2)
  • Rörelseresultatet uppgick till 0,1 MSEK (0,5)
  • Resultat efter skatt blev -0,4 MSEK (-0,0)
  • Resultat per aktie blev -0,11 SEK (-0,00)

Perioden - januari - juni 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 38,0 MSEK (41,7)
  • Rörelseresultat före avskrivningar EBITDA uppgick till 2,1 MSEK (1,8)
  • Rörelseresultatet uppgick till 0,9 MSEK (0,5)
  • Resultat efter skatt blev -0,2 MSEK (-0,5)
  • Resultat per aktie blev -0,06 SEK (-0,15)

Väsentliga händelser under kvartalet

  • Inga väsentliga händelser har inträffat under perioden.

Händelser efter kvartalets utgång

  • Inga väsentliga händelser har inträffat efter kvartalets utgång.

VD har ordet

Amnode fortsätter att navigera i en omvärld präglad av snabba och omfattande förändringar delvis på grund av situationen i Ukraina samt det generellt osäkra konjunkturläget i Europa.

Råvarubristen som rådde under 2021 och 2022 har hanterats genom samarbeten av nya leverantörer i och utanför Europa under året. I dag har vi säkrat upp framtida leveranser med två till tre materialleverantörer både inom och utanför Europa. Dock ser vi fluktuerande priser, vilket kräver ett aktivt globalt inköpsarbete. Det tillsammans med en bättre fungerande produktionsapparat, har under 2024 fortsatt att utveckla rörelseresultatet i rätt riktning.

Orderläget är gott och vår bedömning är att vi har en stark position på marknaden. Vi ser en avmattning för traditionella sektorer. För våra nya marknader är tillväxten god. Elkraftindustrin, tror vi, kommer att utvecklas vidare de närmaste åren pga. den elektrifiering och nätutbyggnad som behövs för att möta framtidens behov. Vår kraftiga satsning på aluminiumsmide de senaste åren börjar nu ge resultat. Hösten 2023 och framför allt våren 2024 har präglats av ett omfattat arbete för att anpassa produktionskapaciteten till den ny produktmixen, vilket har förbättrat lönsamheten under de senaste kvartalen. Arbetet med att ställa om produktionsapparaten har varit viktigt för att kunna följa europeisk elkraftindustrins expansion. Under hösten kommer vi att fortsätta öka vår produktionskapacitet för att kunna hantera nya förfrågningar från försvarsindustrin.

Nettoomsättningen för första halvåret 2024 minskade med 8,8% jämfört med samma period föregående år. Detta beror i huvudsak på att flera av våra kunder valde att tillhandahålla råmaterial vilket i sin tur har minskat nettoomsättningen, men vi har också fasat ut vissa gamla olönsamma produkter.

Kunden kan välja att förse oss med råmaterial, eller inte. Detta påverkar i första hand bolagets nettoomsättning och därtill hörande nyckeltal. Rörelseresultatet för första halv har förbättrats till 862 (519) TSEK, jämfört med föregående år.

Vi har ett stabilt orderläge. Vår utmaning är att anpassa produktionen för att möta våra nya kunder inom kraftsegmentet i deras expansion samt möta behovet inom Automotive och närliggande sektorer. Rekrytering och utbildning pågår för att kunna fylla kompletta 2-skift samt för vissa produktionslinor 3-skift. Vidare kommer verksamheterna i Gnosjö och Skultuna behöva göra investeringar i maskinpark för att möta den ökande efterfrågan.

På grund av ovanstående har koncernen en fortsatt ansträngd men adekvat likviditetssituation utifrån ett ”going concern perspektiv”. Ledningen fortsätter att följa detta noggrant och arbetar aktivt med kassaflödeshantering samt finansiering för att bolaget skall kunna tillvara ta bolagets marknadens potential och intressen.

De ständiga förbättringarna i verksamheterna och hur bolagen utvecklats, om än långsammare än önskat, i rätt riktning gör att vi ser en stabil koncern med acceptabel lönsamhet inom räckhåll.

Sam Olofqvist

VD och koncernchef


Denna information är sådan som Amnode är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informatonen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-08-09 09:30 CET.

För mer information eller frågor kontakta styrelsens ordförande

Göran Fredriksson
0720 60 91 90
info@amnode.se

Läs mer hos Cision
Read more about Amnode AB