Published: 8/30/2024 7:18:10 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Hubso Group AB: Hubso ska dra ner organisation i dotterbolag, planerar genomföra kvittnings- och företrädesemission

E-handelsbolaget Hubsos styrelse har beslutat om en förändring av organisationen parallellt med en strategisk översyn. Som ett led i detta har man även fattat beslut om att genomföra en kvittningsemission för att minska skuldsättningen och stärka eget kapital, samt föreslå att det senare i år genomförs en efterföljande företrädesemission till aktieägarna. Det framgår av ett pressmeddelande.

Vad gäller omstruktureringen kommer den att innefatta en neddragning av den befintliga organisationen i det helägda dotterbolaget Hubso AB.

Avsikten uppges vara att de Hubso-delägda bolagen själva ska bygga upp sina organisationer för att bli mer flexibla, kostnadseffektiva och marknadsanpassade med tydligare resultatansvar.

Detta innebär att även om man sänker kostnaderna inom Hubso AB, väntas dessa samtidigt öka i de andra delägda bolagen när de bygger upp sina egna organisationer.

"Givet den ekonomiska utvecklingen i Hubso koncernen är detta tyvärr nödvändigt för att på sikt uppnå lönsamhet i koncernen. Min uppfattning är att de nedskärningar som nu genomförs kommer att kunna bidra till att de delägda bolagen blir mer självständiga och får en tydligare målbild och organisation som kan lägga grunden till en lönsam verksamhet", kommenterar Jonatan Palmgren, tillförordnad vd.

Vidare nämns behovet av att stärka rörelsekapitalet och det egna kapitalet. Som ett led i detta har man kommit överens om ett brygglån på totalt 4 miljoner kronor med två av bolagets aktieägare, Dirlanda Invest ägt av styrelseledamoten Linus Englund samt Långbers Förvaltning. Betalning till dessa kommer att ske genom en kvittningsemission.

Utöver kvittningsemissionen vill styrelsen också genomföra en företrädesemission på 4 miljoner kronor. Detta i syfte att ytterligare stärka rörelsekapitalet samt ge aktieägarna möjlighet att kunna teckna aktier på motsvarande eller bättre villkor än långivarna i kvittningsemissionen. Företrädesemissionen är planerad att genomföras under fjärde kvartalet i år.

Read more about Hubso Group AB