Published: 6/17/2019 3:39:36 PM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Beowulf Mining PLC: Beowulf hoppas fortfarande på Kallak-besked innan sommaren - locket på från regeringen

Beowulf Mining har inte fått någon information om när ett besked om ansökan för brytningstillståndet i Kallak kommer, men bolaget hoppas fortfarande på att det ska komma innan sommaren. Det säger vd Kurt Budge till Finwire.

Ansökan om att få börja bryta järnmalm i Kallak-projektet i Jokkmokk har bollats mellan myndigheter sedan 2013 men i mitten av april uppgav Beowulf Mining att ansökan hade fått prioriterad status och att bolaget förväntade sig ett beslut i frågan "innan sommaren".

På måndagen har bolaget rusat drygt 17 procent som mest omsatta aktie på Spotlight Stock Market. Detta efter att det spekulerats i att ett beslut kan komma nu på torsdag, vilket är den veckodag som regeringen sammanträder.

Spekulationerna har även snappats upp av andra intressenter, bland andra Naturskyddsföreningens generaldirektör Karin Lexén som i lördags på Twitter konstaterade att "det ryktas om regeringsbeslut om Gallok/Kallak på torsdag".

Ryktets upprinnelse är oklar, men vid en gruvkonferens anordnad av OECD på torsdagen sade Nils-Olov Lindfors, ordföranden för Centerpartiet Norrbotten och regionråd med ansvar för regional utveckling, att ett besked från regeringen är att vänta "kanske i dag eller kanske nästa torsdag".

Regionrådet uppger att han emellertid inte vet mer om när beskedet är att vänta än någon annan.

- Det spekulerades i att ett beslut är nära förestående, och då trodde vi att det möjligtvis skulle komma i torsdags, men det gjorde det inte, säger han till Finwire.

Så du har ingen inblick i beslutsprocessen?

- Nej, det är väldigt tyst.

Beslutet ligger på regeringskansliets bord, som inte vill uttala sig om när ett besked kan komma:

- Ärendet bereds fortfarande och vi kommer att återkomma när vi har något att säga om det. Vi kan inte ge besked om när, säger näringsminister Ibrahim Baylans pressekreterare Sara Khatemi.

Beowulf har inte hört något nytt om processen. Bolagets vd Kurt Budge säger dock till Finwire att ett beslut borde komma snart med tanke på att den nya regeringen nu har varit installerad i ett halvår, och att bolaget fortfarande hoppas på ett beslut innan sommaren.

Read more about Beowulf Mining PLC