Published: 4/23/2020 8:04:13 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about IDL Biotech AB: IDL Biotech ökar omsättningen till ny rekordnivå - corona påverkar högst sannolikt i andra kvartalet

Diagnostikbolaget IDL Biotech ökade omsättningen och minskade förlusten i det första kvartalet. Bolaget spår en sannolik effekt av coronapandemin i andra kvartalet.

Omsättningen steg 24,2 procent till 8,2 miljoner kronor (6,6), vilket är ny rekordnivå för bolaget.

Rörelseresultatet blev -1,6 miljoner kronor (-1,9). Resultatet före skatt var -1,7 miljoner kronor (-2). Resultatet efter skatt blev -1,7 miljoner kronor (-2). Resultat per aktie hamnade på -0,03 kronor (-0,03).

"Efter en fokusinriktad expansion under 2019 hade IDL siktet inställt högt för 2020. Det är därför väldigt glädjande att vi kunde leverera den högsta omsättningen för ett första kvartal i bolagets historia. Distributörsbytet i Indonesien genomfördes på bästa tänkbara sätt och registreringsprocessen gick snabbare än vi förväntat. Även i Tyskland startade året med en positiv försäljningsutveckling", skriver vd Charlotte Berg i rapporten.

IDL Biotech-chefen skriver att coronapandemin är oroande. Företaget har än så länge endast sett en effekt på den kinesiska marknaden. Indikationer kommer nu att den marknaden börjar att återhämta sig. Istället spår företaget en kraftig minskning i de största marknaderna, Tyskland och Indonesien, framöver.

"Det är ännu för tidigt att sia om utvecklingen för resterande del av året, men en betydande försäljningsminskning under andra kvartalet är högst sannolik. Bolaget förbereder sig för flera olika scenarios, men med en stark kassa i ryggen är vår bedömning att verksamheten kan återgå till den fortsatta expansionen i slutet av 2020", skriver Berg.

Bolagets interna processer och projekt påverkas även dom av covid-19, men inte i lika stor utsträckning.


IDL Biotech, Mkr Q1-2020 Q1-2019 Förändring
Nettoomsättning 8,2 6,6 24,2%
Rörelseresultat -1,6 -1,9
Resultat före skatt -1,7 -2
Nettoresultat -1,7 -2
Resultat per aktie, kronor -0,03 -0,03

Read more about IDL Biotech AB