Press release from Companies

Published: 2023-05-17 08:05:00

Umida Group AB: Umida: VD-brev maj 2023

Hej alla aktieägare,

Jag önskar här ge utvalda uppdateringar kring bolagets status och utveckling.

USA

Under slutet av det första kvartalet genomförde vår distributör i USA, Amroth, sin hittills enskilt största försäljning när 12 440 flaskor KISS lämnade lagret och gick direkt ut till dagligvaruhandelsbutiker i Kalifornien. Det är mycket positivt att vi ser större och större orders komma in. Enbart denna försäljning resulterade i ca 2 MSEK i likviditetsbetalning från vår distributör under april.

USA är en komplex spritmarknad och det tar tid att byta igenom och nå fram till fansen men vi tar steg framåt för var dag som går. Ett exempel på detta är att vi precis öppnat försäljningen i delstaten Michigan där Detroit är den största staden. Säljteamet i Michigan är laddade att börja bearbeta marknaden och de första orders som har nått Amroth har varit bra. Vi hoppas att Detroits starka koppling till KISS Detroit Rock Rum ska hjälpa försäljningen i positiv riktning.

Vårt samarbete med restaurangkedjan Rock & Brews fortlöper också bra där vi har en signaturdrink på deras meny som är gjord av KISS Cold Gin. Drinken seglade snabbt upp och blev den näst bäst säljande drinken hos Rock & Brews. Vi har även startat med direktförsäljning av flaskor på några av Rock & Brews restauranger så att KISS-fansen som besöker restaurangen kan få med sig sina flaskor hem direkt vid besöket. Målsättningen är att framgångarna hos Rock & Brews skall sprida sig till fler likande kedjor som vill jobba aktivt med KISS spritprodukter på menyn.

Under hela 2023 firar KISS 50-år som band med bl a en världsturné med planerat avslut i New York i början av december. 50-årsfirandet ger oss goda möjligheter att knyta an till fansen och vi planerar att genomföra en hel del aktiveringar som firar 50-årsjubileet under hösten.

Ekobryggeriet

Förvrävet av Ekobryggeriet har präglat de första månaderna av 2023 där mycket arbete ligger bakom att integrera förvärvet med allt vad det innebär. I samband med tillträdet den första mars lanserades den första alkoholhaltiga produkten på Systembolaget genom den offertvinnande ginen Ekobryggeriet Ekologisk Gin. Ginen är inte bara ekologisk utan klarar också Systembolagets krav på "hållbart val" vilket innebär en rigorös granskning från odling av råvara till produktion. Det är i dagsläget endast 0,1% av alla spritprodukter hos Systembolaget som klarar hela granskningen för att bli märkt som "hållbart val". Ginen har startat försäljningen bra och vi går nu in i vår- och sommarperioden som är historiskt bra månader för PET-flaskor där vi tror vi att försäljningen kommer öka än mer när kundernas rörelsemönster kring semestertider ändras.

Ekobryggeriet står även inför flertalet positiva genombrott där de kraftigt utökade listningarna på COOP är de mest siginfikanta. Utöver detta kommer Ekobryggeriets produkter bli tillgängliga hos Airshoppens samtliga flygbolag och en ny produkt kommer att listas hos SAS från juni.

Ekobryggeriet är ett väldigt viktigt tillskott för oss under 2023 då det är den enskilt största bidragaren till att vi ska ta oss tillbaka över 80 MSEK i nettoomsättning under 2023..    

ELIN

ELIN som vi grundade sommaren 2020 fortsätter att växa och är nu ett av våra största egna varumärken. Produktportföljen har fyllts på med offertvinnare och består nu av fem fast listade produkter. Under året kommer vi addera en sjätte produkt när vi lanserar ytterligare en offertvinnande gin. Totalt beräknas varumärket ELIN generera ca 10 MSEK i nettoomsättning under året och har etablerat sig som ett starkt och stabilt varumärke.

Vi har fått en del frågetecken kring att färgen på ELIN Ekologisk Cider Blåbär och Svartavinbär som nu är transparent. Förklaring till detta att från den första januari 2022 kom en ny EU lagstiftning kring ekologiska aromer och färgämnen i cider som gör att cider som ska klassas som ekologisk nu måste vara färglös samt ha nya helt ekologiska aromer som inte har lika mycket "kraft" som de icke-ekologisk aromerna. Under den nya lagstiftningen är det såldes olagligt att ha färg i en ekologisk cider därav ska cider som certifieras som ekologisk numera vara färglös. Alla ekologiska ciderprodukter på Systembolaget måste följa denna lagstiftning annars är dom olagliga och ska sluta säljs. Vi har under en tid fört en debatt med Systembolaget kring detta men Systembolaget vägrar att ta ställning innan Livsmedelsverket gjort sitt utlåtande. Vi Livsmedelsverket kalibreringsmöte kring denna lagstiftning hade alla aktörer samsyn med oss och det borde således ha räck för Systembolaget men tyvärr var så inte fallet. Det är beklagligt att det fortsätter att finnas produkter på hyllan som inte följer lagstiningen och vi hoppas att Systembolaget agerar mot detta snarast.

JÄRN

Lanseringen av JÄRN har fortsatt i rask takt under det första kvartalet. Vi genomförde den första produktionen under det fjärde kvartalet och redan under början av 2023 nådde vi över 100 restauranger och barer som valt att börja jobba med produkterna från JÄRN. Ett genombrott nåddes under februari när Martin & Servera valde att lista produkterna i sitt fasta sortiment och göra JÄRN till ett av sina hjärtevarumärken under 2023. Att vara hjärtevarumärke innebär att Martin & Servera kommer att lägga extra tid och resurser på att få försäljning av produkterna då de anses vara något som saknats på marknaden idag.

JÄRN Hvit har belönats med sin första utmärkelse efter en guldmedalj vid Global Spirits Awards i London. Feedbacken från branschen och konsumenter har varit överväldigande. Den samstämmigs feedbacken är att ingen har testat något bättre alkoholfritt spritalternativ tidigare. JÄRN tar verkligen marknaden med storm just nu och under det andra kvartalet kommer vi att börja försäljningen till dagligvaruhandeln.  

TROPIDA OCH DOCTOR CANE

Den första mars lanserade vi även en ny blanddryck under vårt nya varumärke Tropida. Produkten, Tropida Tropical Puch är en blanddryck med smak av kokos och ananas och sålde nästan 100 000 burkar redan i det första kvartalet och går nu in i sin viktigaste säsong. Tropida är likt Ekobryggeriet Ekologisk Gin både ekologiskt framställd och certifierad med Systembolagets märkning "Hållbart Val" som en av endast två produkter inom segmentet blanddrycker.

Den första juni lanserar vi även den mörka romen Doctor Cane i 375 butiker och befäster därmed vår position som en ledande aktör inom hållbarhet hos Systembolaget. Det är viktigt både för oss, konsumenterna och vår planet.

Jag önskar er alla en glad och välsmakande Kristi Himmelfärdshelg!

Stockholm 17 maj 2023

Filip Lundquist

VD Umida Group AB (publ)

Läs mer hos Cision
Read more about Umida Group AB